Αγωνία για την τύχη των στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία

Αγωνία επικρατεί για την τύχη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που συνελήφθησαν την Πέμπτη από τον τουρκικό Στρατό, στον Έβρο.

Ο ανθυπολοχαγός και ο λοχίας θα παραμείνουν στις φυλακές της Αδριανούπολης, όπου κρατούνται, μέχρι τη Δευτέρα, όταν και θα βρεθούν ενώπιον Τούρκου δικαστή για τις κατηγορίες που τους αποδίδονται.

Η κατηγορία που αποδίδεται στους Έλληνες στρατιωτικούς είναι η «είσοδος σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή», καθώς η ελληνική κυβέρνηση διαψεύδει ότι κατηγορούνται και για «απόπειρα κατασκοπείας», όπως επιμένουν να αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ.

Το βασικό κυβερνητικό σενάριο προβλέπει ότι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί θα κατηγορηθούν τη Δευτέρα μόνο για παραβίαση απαγορευμένης στρατιωτικής περιοχής και έτσι θα απελευθερωθούν άμεσα και θα επιστρέψουν στη χώρα μας.

Η Άγκυρα πάντως ήδη εκμεταλλεύεται επικοινωνιακά το γεγονός, για το εσωτερικό τουρκικό ακροατήριο. Ο πρόεδρος Ερντογάν δέχεται σκληρότατη κριτική στο εσωτερικό της Τουρκίας για τις απώλειες σε Τούρκους στρατιώτες στο μέτωπο της Αφρίν και της επιχείρησης «Κλάδος Ελαίας».

Στις καταθέσεις τους, οι δύο στρατιωτικοί αρνούνται κατηγορηματικά ότι είναι κατάσκοποι, όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Κωνσταντινούπολη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του σταθμού.

«Δεν είμαστε κατάσκοποι. Χθες βγήκαμε σε περιπολία. Το χιόνι ήταν γύρω στα 20-25 εκατοστά. Όταν είδαμε ίχνη παπουτσιών πάνω στο χιόνι αρχίσαμε να τα ακολουθούμε σκεπτόμενοι ότι ήταν ίχνη παράνομων μεταναστών. Ακολουθώντας τα ίχνη φτάσαμε κάτω από ένα δέντρο, απέναντί μας βρέθηκαν Τούρκοι αξιωματικοί και μας πήραν τα όπλα. Μετά μας μετέφεραν στο αστυνομικό τμήμα. Εμείς δεν είμαστε πράκτορες, δεν περάσαμε τα σύνορα σκόπιμα. Περάσαμε τα σύνορα λόγω των κακών καιρικών συνθηκών», ανέφεραν οι αξιωματικοί στην πρώτη τους κατάθεση, όπως μετέδωσε ο ΑΝΤ1, επικαλούμενος τουρκικά ΜΜΕ.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος ανέφερε πως «ο πρωθυπουργός παρακολουθεί από το μεσημέρι της Πέμπτης στενά τις εξελίξεις με τους δύο συλληφθέντες Έλληνες αξιωματικούς και βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο και τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά».