Αβοκάντο: Γνώρισε τα οφέλη του και ένταξέ το στη διατροφή σου

Το αβοκάντο είναι και ένας θησαυρός υγείας. Το αβοκάντο είναι ένας από τους πιο νόστιμους καρπούς που υπάρχουν, ενώ είναι εξαιρετικά ευέλικτος, καθώς η γεύση του ταιριάζει σε πολλά πιάτα και ποτά, από μία ποικιλία σαλατών, μέχρι αρκετές συνταγές για γευστικότατα smoothies. Ποιοι είναι όμως οι πραγματικοί λόγοι που αξίζει να το προσθέσουμε στη διατροφή μας;

Επιγραμματικά, είναι πιο πλούσιο σε κάλιο ακόμα και από τη μπανάνα, είναι από τα λίγα φρούτα με υψηλές ποσότητες πρωτεΐνης, είναι πραγματική αποθήκη καλών λιπαρών, έχει αντιγηραντικές ιδιότητες και η λίστα δεν έχει τελειωμό.

Είναι προστάτης της καρδιάς

Το αβοκάντο είναι γεμάτο μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λίπη και ω-3, τα οποία μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, αποτελώντας κατά συνέπεια “ασπίδα” ενάντια στις καρδιακές παθήσεις.

Επίσης εάν θέλετε να χάσετε κιλά και να βελτιώσετε το μεταβολισμό σας θα έπρεπε να αρχίσετε να τρώτε αυτό το τόσο οφέλιμο φρούτο καθημερινά! Θα εκπλαγείτε από το πόσο υγιεινό είναι!

Το συκώτι παράγει περισσότερη γλουταθειόνη

Αν τρώτε αβοκάντο κάθε μέρα, το συκώτι σας θα αρχίσει να παράγει ένα πολύ δυνατό αντιοξειδωτικό που λέγεται γλουταθειόνη. Επίσης είναι πλούσιο σε μαγνήσιο, το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό για 300 μεταβολικές διαδικασίες!

Λαμβάνετε μονοακόρεστα λιπαρά

Τα αβοκάντο περιέχουν 100 περίπου θερμίδες μονοακόρεστων λιπαρών οξέων που χρησιμοποιούνται σαν βραδυφλεγές καύσιμο και είναι οφέλιμο για το μεταβολισμό. Αν καταναλώνετε κορεσμένα λίπη, αυτά δε μετατρέπονται σε ενέργεια αλλά αποθηκεύονται στον οργανισμό.

Περιέχουν Omega-9 λιπαρά οξέα

Στην πραγματικότητα το αβοκάντο είναι η πλουσιότερη φυσική πηγή ωμέγα 9 με μόλις 160 θερμίδες.

Μειώνει την αίσθηση πείνας

Το αβοκάντο βοηθάει στον έλεγχο της πείνας και για αυτό συμβάλουν τα μέγιστα στην απώλεια βάρους.

Καλύτερος έλεγχος ινσουλίνης

Τα επίπεδα σακχάρου είναι πολύ σημαντικά για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού. Η ινσουλίνη είναι πολύ σημαντική για τον έλεγχο του σάκχαρου στον οργανισμό.

Τέλος σύμφωνα με μία πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Nutrition Journal,οι άνθρωποι που έτρωγαν αβοκάντο είχαν επίσης υψηλότερη πρόσληψη φρούτων και λαχανικών γενικά, και χαμηλότερη κατανάλωση πρόσθετων σακχάρων. Έτρωγαν επίσης περισσότερο λιπαρά, μονοακόρεστα, πολυακόρεστα, φυτικές ίνες, βιταμίνη Ε, μαγνήσιο, βιταμίνη Κ, κάλιο και λιγότερους υδατάνθρακες.

Οι λάτρεις του αβοκάντο είχαν επίσης και καλύτερο βάρος. Ζύγιζαν κατά μέσο όρο 3,6 κιλά λιγότερο, από τα άτομα που δεν έτρωγαν συχνά αβοκάντο. Είχαν επίσης χαμηλότερο ΔΜΣ (26,7 έναντι 28,4) και η περίμετρος της μέσης τους ήταν 5 εκατοστά μικρότερη.

Τέλος, είχαν υψηλότερη HDL χοληστερόλη: κατά μέσο όρο 55 mg/dL συγκριτικά με 52,6 mg/dL για όσους δεν έτρωγαν αβοκάντο.

Πρωτεΐνη

Σε αντίθεση με πολλά φρούτα, το αβοκάντο περιέχει πολλή πρωτεΐνη. Περίπου 100 γραμμάρια αβοκάντο περιέχουν 2 γραμμάρια πρωτεΐνης. Πρόκειται, βασικά, για ένα από τα πιο πλούσια σε πρωτεΐνη φρούτα που υπάρχουν στη φύση. Και μάλιστα, μιλάμε για “καλής ποιότητας” πρωτεΐνη, η οποία σε αντίθεση με εκείνη από μερικά κρέατα είναι έτοιμη για χρήση από τον οργανισμό στην ολότητά της, από τη στιγμή της κατανάλωσης. Το αβοκάντο διαθέτει, επίσης, 18 από τα πιο σημαντικά αμινοξέα απαραίτητα στη σύνθεση πρωτεΐνης στο σώμα.

Φροντίζει το δέρμα και τα μαλλιά

Σε περίπτωση πάντως, που δεν σου αρέσει η γεύση του, μην ξεχνάς πως μπορείς να το χρησιμοποιήσεις ως μάσκα ομορφιάς. Τα αντιοξειδωτικά, τα αμινοξέα, οι βιταμίνες Ε και C και τα έλαια που περιέχει, βοηθούν στην επανόρθωση των μαλλιών, στην ενυδάτωση της επιδερμίδας και ακόμα και στη μείωση των ρυτίδων, σύμφωνα με μελέτες.