Αβέρωφ: Ο ΔΗΣΥ θα είναι μπροστά για τη δημιουργία του σχεδίου Εστία

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός θα είναι μπροστά και για τη δημιουργία του Σχεδίου Εστία για τους συνεπείς και αξιόπιστους και συνετούς πολίτες μας, ανέφερε ο Πρόεδρος του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης για τον Συνεργατισμό.

Δεν μπορεί είπε, μια ζωή να δίνουμε κίνητρα στους ασυνεπείς. Αντίστροφα πρέπει να αρχίσουμε να λειτουργούμε, ως κοινωνία και ως πολιτικό σύστημα. Επιτέλους να ξεκινήσουμε να επιβραβεύουμε τον συνετή και τον υπεύθυνο και να τιμωρούμε τον ασυνεπή κι αυτόν που δημιουργεί τα προβλήματα.

Ερώτηση: Η επόμενη μέρα της συνεδρίασης της Βουλής κ. Νεοφύτου βρίσκει τον μεν ΠτΔ να ξεκαθαρίζει ότι στηρίζει τον Υπουργό Οικονομικών παρά τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης. Επίσης βρίσκει στο ίδιο μοτίβο τα αντιπολιτευόμενα κόμματα με τις κατηγορίες προς Κυβέρνηση και ΔΗΣΥ για εκβιαστικές πολιτικές που οδήγησαν σε τραγικά αποτελέσματα.

Απάντηση: Αυτή είναι η ουσία της Δευτέρας; Κοιτάξτε, δεν θα παρασυρθώ στο ρεύμα. Στο ρεύμα των συνθημάτων, των πιασάρικων θεμάτων. Αυτά κάνουμε εδώ και δεκαετίες. Πολιτικοί και μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Είναι η ουσία το τι θα πούμε σήμερα; Η ουσία είναι ποια μέρα ξημέρωσε για την Κύπρο σήμερα. Μια μέρα που σημάνει ότι επανακτάται η εμπιστοσύνη στο χρηματοπιστωτικό μας σύστημα.

Έφυγαν οι κίνδυνοι. Όχι μόνο για τον Συνεργατισμό, αλλά για το σύνολο του χρηματοπιστωτικού τομέα. Έχουμε νέο νομοθετικό πλαίσιο που από την μια προστατεύει αυτούς που έχουν ανάγκη.

Από την άλλη διευκολύνει στο να κυνηγήσουμε τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Εξαιτίας της ασυνέπειας τους που μεγεθύνθηκαν τα προβλήματα με το να έχουμε αυτό τον όγκο μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Είναι μια αισιόδοξη μέρα για την Κύπρο, τον Κυπριακό λαό και την οικονομία. Εγώ και το κόμμα μου, αποφύγαμε να μιλήσουμε για κινδύνους αυτές τις κρίσιμες τελευταίες 10 μέρες. Δεν βγήκε λέξη από εμάς.

Αλλά πλέον όχι με την βεβαιότητα της εκτίμησης, αλλά με τη βεβαιότητα των γεγονότων και την υπερψήφιση της εγγύησης προς τον συνεργατισμό αλλά και της υπερψήφισης του συνόλου του νομοθετικού πλαισίου που θωρακίζει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, μπορώ να μιλήσω σε ποια Κύπρο θα βρισκόμαστε σήμερα αν η ψήφος κομμάτων της αντιπολίτευσης που καταψήφισαν είχαν έστω και με μια ψήφο την πλειοψηφία.

Σήμερα δεν θα είχαμε την ομαλότητα που βιώνουμε. Σήμερα ο κόσμος θα ήταν έξω από τα Συνεργατικά Πιστωτικά Ιδρύματα. Χιλιόμετρα οι ουρές και ο πανικός και η ανασφάλεια θα ήταν για το σύνολο του χρηματοπιστωτικού τομέα. Η χώρα θα έμπαινε σε μια βαθιά κρίση με το δεύτερο μνημόνιο να μην ήταν απομακρυσμένο σενάριο.

Το είπα και ψες. Ίσως για αυτό κάποιοι με τόσο πάθος προσπαθούσαν τις περασμένες μέρες, ακόμα και ψες στην Ολομέλεια, να μην περάσουν τα μέτρα, οι νομοθεσίες και η εγγύηση.

Ξέρετε ένα πιθανό δεύτερο μνημόνιο για κάποιους μπορεί να ήταν και μια χρυσή ευκαιρία να ξεπλύνουν μια περασμένη διακυβέρνηση.

Άρα σήμερα είναι μια αισιόδοξη μέρα για την Κύπρο. Και θέλω να επαναλάβω τις χθεσινές μου ευχαριστίες. Γιατί χωρίς την συμβολή του ΔΗΚΟ και του Προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος, Νικόλα Παπαδόπουλου, δεν θα μπορούσαμε να είχαμε ξεπεράσει και αυτή την κρίση. Θα ήταν παράλειψη εκ μέρους μου να μην ευχαριστήσω και τον Μαρίνο Σιζόπουλο και την ΕΔΕΚ, τον Πρόεδρο του ΕΛΑΜ και το ΕΛΑΜ που στήριξαν και αυτοί την κρατική εγγύηση για τον Συνεργατισμό.

Όσον αφορά τον Υπουργό Οικονομικών τυγχάνει, το είπα και στην συνέντευξη μου της περασμένης Κυριακής, και της στήριξής του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Ερώτηση: Κύριε Αβέρωφ Νεοφύτου σήμερα ορκίστηκε και η ερευνητική επιτροπή που θα εξετάσει πως φτάσαμε ως εδώ. Δεν πιστεύετε ότι πιθανόν να προκύψουν και πολιτικές ευθύνες και αυτής της κυβέρνησης;

Απάντηση: Η έρευνα και οι όροι της είναι σαφέστατοι. Δεν είμαι εξ εκείνων που θέλω να προκαταλάβω το οποιοδήποτε πόρισμα, και να προκαταλάβω ότι δεν υπάρχουν ποινικά, δεν υπάρχουν ευθύνες, είτε όσον αφορά την περίοδο πριν από το 2013, ή την περίοδο μετά το 2013, αν υπάρχουν ή όχι πολιτικές ευθύνες. Αυτά είναι έργο της ερευνητικής Επιτροπής. Και δήλωσα πολλάκις το τελευταίο διάστημα, δεν είμαστε ένα κόμμα που, αν το πόρισμα είναι αυτό που θέλουμε το στηρίζουμε, αν δεν είναι αυτό που θα μας βόλευε το πετάμε στον κάλαθο. Μην μας συγχύζετε με άλλους και με άλλα κόμματα. Και πρόσθεσα και θα το επαναλάβω. Κι αν μέσα από το πόρισμα θα πρέπει να κινηθούν διαδικασίες για ποινικές ή άλλες ευθύνες και καταλογιστούν από τους αρμόδιους θεσμούς ή τα δικαστήρια, το Πολιτικό Γραφείο του Δημοκρατικού Συναγερμού δεν θα βρεθεί έξω από αίθουσες δικαστηρίων για να μετατρέπει τις καταδίκες σε δήθεν πολιτικές καταδίκες.

Ερώτηση: Θεωρείτε με αυτή την εξέλιξη, την σωτηρία όπως τη χαρακτηρίσατε για τον Συνεργατισμό και με τη ψήφιση των νομοσχεδίων, δεν υπάρχει πλέον άλλος ορατός κίνδυνος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα;

Απάντηση: Δεν καταγράφω στην πολιτική μου σταδιοδρομία στο να κάνω εκτιμήσεις και να διακινδυνεύω να διαψευθούν. Λάθη έκανα, και τα παραδέχτηκα κι εψές στη Βουλή. Είμαι βέβαιος ότι τα πράγματα μπήκαν στη σωστή τους βάση και στη σωστή τους πορεία. Από εκεί και πέρα θα πω ένα τελευταίο μήνυμα. Αυτό που είπα ψες στη Βουλή, ότι η πλειοψηφία, η συντριπτική πλειοψηφία του λαού μας, οι συνετοί και οι συνεπείς, και φορολογούμενοι και δανειολήπτες έμειναν για χρόνια χωρίς φωνή. Μια ζωή προσπαθούμε να λύνουμε τα προβλήματα γι αυτούς που τα δημιουργούν. Και να τους επιβραβεύουμε, να επιβραβεύουμε αυτούς που δημιουργούν τα προβλήματα. Και κάναμε τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού μας να νοιώθουν ως οι βλάκες της παρέας. Θέλω να τους ξαναστείλω και σήμερα το μήνυμα: έχουν τη φωνή που τους εκφράζει. Θα ακούγεται καθημερινά η δική τους φωνή απέναντι στις πολλές φωνές, που η μόνη τους έγνοια είναι να επιβραβεύουν αυτούς που δημιουργούν τα προβλήματα. Και θα πω μια θέση πολιτική για να μπορείτε να μας κρίνετε: θα γίνει το Εστία, μπήκε το πλαίσιο από την κυβέρνηση γι αυτούς που έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια με υποθήκη την πρώτη κατοικία. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός θα είναι μπροστά και για τη δημιουργία του Σχεδίου Εστία για τους συνεπείς και αξιόπιστους και συνετούς πολίτες μας. Δεν μπορεί μια ζωή να δίνουμε κίνητρα στους ασυνεπείς. Αντίστροφα πρέπει να αρχίσουμε να λειτουργούμε, ως κοινωνία και ως πολιτικό σύστημα. Επιτέλους να ξεκινήσουμε να επιβραβεύουμε τον συνετή και τον υπεύθυνο και να τιμωρούμε τον ασυνεπή κι αυτόν που δημιουργεί τα προβλήματα.

Λέω τη θέση του κόμματος μου. Η αρχή της ισότητος. Έχουμε τις σκέψεις μας, θα τις κουβεντιάσουμε και με την κυβέρνηση και με τα άλλα πολιτικά κόμματα. Όμως τέρμα. Ως εδώ. δεν πρόκειται εμείς να συνεχίσουμε να είμαστε βαγόνι σε μια πολιτική προσέγγιση που χτίστηκε εδώ και δεκαετίες. Όποιος δημιουργεί το πρόβλημα, όποιος θορυβεί, όποιος είναι ασυνεπής αυτή η πολιτεία να τον επιβραβεύει. Και η επιβράβευση αυτών είναι επιπρόσθετο κόστος στους συνεπείς, στους απλούς πολίτες που με υστερήματά τους πληρώνουν και φόρους, πληρώνουν και τα δάνειά τους.