Αβέρωφ: Κράτος της αναρχίας δεν πρέπει να επιτρέψουμε να γίνουμε

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου,   αναφέρθηκε στον Συνεργατισμό, για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, για την ανάγκη προστασίας αυτών που πραγματικά έχουν ανάγκη, στο θεωρητικό κόστος των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ για τον Συνεργατισμό και  ως προς την έρευνα που θα διεξαχθεί για τα του Συνεργατισμού.

Αναφέρθηκε επίσης στις επικρίσεις του ΔΗΚΟ ως προς την σύσταση του Φορέα ενώ αναφέρθηκε και στο θέμα των πακέτων αποζημιώσεων όσων εργαζομένων του Συνεργατισμού επιλέξουν την εθελούσια έξοδο.

Αυτούσιες οι δηλώσεις Αβέρωφ Νεοφύτου:

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΙ ΚΑΚΟΠΛΗΡΩΤΕΣ

Xθες υπήρξαν σε όλα τα ρεπορτάζ οι αντιδράσεις πελατών του Συνεργατισμού ότι η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα πήρε λεφτά από τις καταθέσεις τους για να πληρωθούν δόσεις των δανείων τους. Και υπήρξαν αντιδράσεις. Ένα πράγμα να πω: Εάν θα κάνω κριτική, είναι γιατί δεν το έκανε ο Συνεργατισμός εδώ και πέντε χρόνια αυτό που όφειλε να πράττει. Να παίρνει λεφτά από τις καταθέσεις του δανειολήπτη για να πληρώνει τις δόσεις.

Αλλά φτάσαμε στο ακραίο. Τι κοινωνία θέλουμε να δημιουργήσουμε. Την κοινωνία της αρπαχτής, της ανευθυνότητας; Κανένας να μην είναι υπόλογος των υποχρεώσεων του και να τα φορτώνουμε σε ποιον; Στον συνετό πολίτη; Πρέπει η συντριπτική πλειοψηφία του λαού μας που δεν αντιδρά και που σιωπηλά ανέχεται αυτές τις συμπεριφορές, να αντιδράσει. Αλλά και αν μην συνεχίσει να αντιδρά, οφείλω εγώ ως πολιτικός, και μιλώ και ως ηγέτης του μεγαλυτέρου κόμματος, να προασπιστώ και να υπερασπιστώ την συντριπτική πλειοψηφία των συνετών συμπολιτών μου, των κουρεμένων συμπολιτών μου, των συνετών φορολογουμένων.

Να φτάσουμε στο σημείο να διαμαρτύρεται κάποιος, ο οποίος αν και έχει λεφτά στην τράπεζα δεν πληρώνει τις δόσεις του. Και περιμένει ποιον; Τον φορολογούμενο και τον καταθέτη να πληρώσει τον άλλο καταθέτη για να πληρώσει για τις υποχρεώσεις του; Και να δημιουργούμε ένα πολιτικό σύστημα που αρέσκεται στο να υπερασπίζεται την ασυδοσία; Να υπερασπίζεται αυτήν την πολιτική συμπεριφορά και κοινωνική συμπεριφορά;

Θα στείλω και ένα μήνυμα: Θα κριθούμε όλοι με τις πολιτικές μας τοποθετήσεις. Κράτος της αναρχίας δεν πρέπει να επιτρέψουμε να γίνουμε. Και κράτος που επιβραβεύει τους ασυνεπείς και τους στρατηγικούς κακοπληρωτές να μην επιτρέψουμε να συνεχιστεί.

Αν σεβόμαστε τον απλό πολίτη πρέπει να είμαστε αμείλικτοι σε τέτοιες κοινωνικές και άλλες συμπεριφορές. Και οι νόμοι μας πρέπει να είναι αυστηρότατοι.

Έχω την ευαισθησία και δεν θα επιτρέψω όσο περνάει από το χέρι μου να ξεσπιτωθεί ένα φτωχό νοικοκυριό. Θα πρέπει να τους προστατεύσουμε. Γιατί δεν ευθύνονται αν βρέθηκαν στην ανεργία. Αν συρρικνώθηκαν τα εισοδήματα τους.

Από την άλλη έχω υποχρέωση να υπερασπιστώ την συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών μας που μέσα από στερήσεις πληρώνουν τους φόρους τους, πληρώνουν τις δόσεις τους για να έχουμε κάποιους έξυπνους της παρέας, στρατηγικούς κακοπληρωτές να μένουν σε οκελες και να μην πληρώνουν τα δάνεια τους, αλλά την ίδια ώρα να έχουν τα πολυτελή ταξίδια και τα πολυτελή αυτοκίνητα τους. Την χλιδή στην κοινωνική τους ζωή. Αυτό είναι προσβολή και ύβρις προς τους συνετούς πολίτες.

ΠΕΡΙ ΚΟΣΤΟΥΣ 5 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΕΥΡΩ

Θα έρθω και σε ένα άλλο θέμα. Λένε για τον Συνεργατισμό ότι μας στοίχισε 5 δισεκατομμύρια. Εγώ θα πω αν συνεχίσει ο λαϊκισμός στην Κύπρο μπορεί να μην είναι αρκετά τα 5 δισεκατομμύρια. Εάν θα συνεχίσουμε να ακούμε φωνές και στην Βουλή, που αντί να κάνουμε αυστηρό το πλαίσιο για τις εκποιήσεις για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, να ακούω κόμματα και συναδέλφους να μιλούν ότι πρέπει να καταργήσουμε και τον υφιστάμενο μη αποτελεσματικό νόμο περί εκποιήσεων.

Εάν ακολουθήσουμε αυτή την λαϊκίστικη πολιτική, ένα θα σας πω. Μπορεί να μην είναι αρκετά ούτε τα 5 δισεκατομμύρια.

Από την άλλη όμως αν φανούμε σωστοί και προστατεύσουμε αυτούς που έχουν ανάγκη και γίνουμε αυστηροί σε αυτούς τους «έξυπνους» που επιλέγουν στρατηγικά να είναι κακοπληρωτές και κάνουμε αυστηρές τις νομοθεσίες μπορεί το κόστος είτε να είναι μηδενικό είτε πολύ πολύ πιο λίγο από ότι μας κόστισε θεωρητικά σήμερα.

Αλλά εξαρτάται αν έχουμε την πολιτική βούληση. Ή εκτός και αν θέλουμε δια τον πολιτικό μας πράξεων να δημιουργούμε πολιτικά ζητήματα για να έχουμε δουλειά να κάνουμε. Να κάνουμε την εύκολη κριτική.

Εμείς δεν είμαστε ένα κόμμα της αντίδρασης. Ένα κόμμα της άρνησης. Ένα κόμμα του εύκολου και λαϊκίστικου «όχι». Είμαστε μια παράταξη που αναλαμβάνει ευθύνες. Βάζουμε πλάτες για τον τόπο.

ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟ

Και κάτι τελευταίο. Έρευνα. Γενικός Εισαγγελέας και με βάση τον νόμο, και με βάση το Σύνταγμα, και με βάση την πολιτική θέση του Προέδρου είναι στα χέρια του να αποφασίσει για την Επιτροπή, τους όρους της εντολής και έχει και την ευθύνη να παρουσιάσει στον λαό το πόρισμα της Επιτροπής.

Εμείς δηλώνουμε εξ αρχής ως Δημοκρατικός Συναγερμός πως θα στηρίξουμε αυτή την διαδικασία, να θωρακίσουμε αυτή την διαδικασία να δοθεί άπλετο φως μέσα από αυστηρότητα, αντικειμενικότητα και διαφάνεια και όποιος ευθύνεται όποτε και αν έγινε οτιδήποτε που θα κριθεί από την έρευνα, ο πέλεκυς της δικαιοσύνης να είναι αυστηρότατος.

Αυτό το οφείλουμε προς τους πολίτες τους φορολογούμενους τους συνετούς συμπολίτες μας.

ΕΠΙΚΡΙΣΕΙΣ ΔΗΚΟ ΓΙΑ ΦΟΡΕΑ

Ερώτηση: κ. Πρόεδρε από πλευράς ΔΗΚΟ ασκείται κριτική και στην κυβέρνηση και στον ΔΗΣΥ για το ότι δεν έγινε νωρίτερα ο φορέας για τα ΜΕΔ θα έπρεπε να γίνει πριν από τέσσερα χρόνια.

Απάντηση: Τι θα άλλαζε, αν δεν άλλαζε το πλαίσιο; Όταν ακόμα είναι διάχυτο, ακόμα είναι στις μνήμες μας ταμπέλες, «να κουρέψουμε δάνεια» τα ξεχάσαμε; Ουσιαστικά έλεγαν ακόμα και σε αυτούς που ήταν συνετοί δανειολήπτες του παρέπεμπαν να γίνουν και αυτοί «έξυπνοι». Να σταματήσουνε να πληρώνουνε τις δόσεις να γίνει το δάνειο τους μη εξυπηρετούμενο για να τους το κουρέψουν.

Να προσέχουμε όλοι και το σχόλιο μου είναι γενικό και τα πολιτικά μηνύματα εδώ και πέντε χρόνια είχαμε την ευκαιρία να διορθώσουμε και νοοτροπίες.

Κάναμε όλοι λάθη, αλλά είχαμε την μεγάλη ευκαιρία να διορθώσουμε νοοτροπίες μέσα από την μεγάλη κρίση, δυστυχώς σχεδόν η συντριπτική πλειοψηφία του πολιτικού συστήματος ενθάρρυνε στο να γίνουν πολλοί Κύπριοι «έξυπνοι» γιατί τις υποχρεώσεις τους δημιουργούσαν την φρούδα ελπίδα ότι κάποιος άλλος θα τις πληρώσει. «Κάνε δάνειο και θα το πληρώσει ο φορολογούμενος», «κάνε δάνειο και θα το πληρώσει ο καταθέτης ο συνετός». Το ίδιο να μην εξελιχθεί σε όλα τα ζητήματα και να διερωτηθεί ο πολίτης: Γιατί να πληρώνω τους φόρους μου; Έτσι θέλουμε να καταντήσουμε την Κυπριακή πολιτεία;

ΠΑΚΕΤΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ

Από την άλλη θέλω να σχολιάσω και ένα άλλο ζήτημα που αφορά το θέμα των αποζημιώσεων. Και θα πω και την θέση του κόμματος μου: Από την μια, ναι, κοινωνική ευαισθησία για να υπάρχει ένα λογικό πακέτο για αυτούς που θα επιλέξουν την εθελούσια. Από την άλλη, σεβασμό προς την πλειοψηφία των πολιτών.

Δεν μπορεί να έχουμε ανθρώπους που δουλεύουν μια ζωή δέκα και είκοσι χρόνια για να έχουν συνολικά εισόδημα ακάθαρτο διακόσιες χιλιάδες ευρώ και να ακούμε απατήσεις για αποζημιώσεις διακόσιων χιλιάδων ευρώ για εθελούσιες. Ή και κάτι άλλο κάποιοι που πριν μερικά χρόνια πήραν άλλα παχυλά πακέτα εθελουσίων να έρθει ξανά ο φορολογούμενος να ξαναπληρώσει για δεύτερα πακέτα εθελούσιας μέσα σε χρόνο ρεκόρ. Και η κοινωνική ευαισθησία δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο για μια μικρή ομάδα, η κοινωνική ευαισθησία ενός πολιτικού πρέπει να καλύπτει το σύνολο της κοινωνίας. Και να μην ξεχνάμε κάτι έχουμε υποχρέωση έναντι του συνετού φορολογούμενου