Αβέρωφ: Δεν υπάρχει Κύπρος Β, για να υπάρχουν για εμάς Σχέδια Β

Δεν υπάρχει Κύπρος Β, για να υπάρχουν για εμάς Σχέδια Β. Μια είναι η Κύπρος και πρέπει να προσπαθήσουμε μέσα από τον διάλογο να κάνουμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν να την επανενώσουμε, τόνισε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, κατά την αποχώρηση του από το Προεδρικό Μέγαρο.

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου, αποχώρησε από το Συμβούλιο Αρχηγών πριν το τέλος της συνεδρίασης λόγω έκτακτης αναχώρησης του για το Ισραήλ. Αναλυτικότερα στη δήλωση του είπε:

«Ο ΠτΔ προέβει σε μια πολύ αναλυτική ενημέρωση του Συμβουλίου των Αρχηγών για το Κυπριακό και την τελευταία συνάντηση με την ειδική αποσταλμένο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, της κ. Λουτ.

Είχα την ευκαιρία με την άδεια του Προέδρου και των συναδέλφων Προέδρων των κομμάτων και έκανα και την τοποθέτηση εκ μέρους του Δημοκρατικού Συναγερμού. Στηρίζουμε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας στην προσπάθεια του για επανέναρξη του διαλόγου πάνω στις βασικές αρχές. Σε αναζήτηση μιας λύσης με βάση τα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας για μια Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία με πολιτική ισότητα και σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το πλαίσιο Γκουτέρες, τις παραμέτρους στο σύνολο τους, που εκεί διασφαλίζεται ότι η Κύπρος κατά την άποψη του Δημοκρατικού Συναγερμού μπορεί με τη λύση να είναι ένα φυσιολογικό κράτος χωρίς ξένους εγγυητές και κατοχικά στρατεύματα.»

Απάντησε, στην συνέχεια, σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Ερώτηση: Από την ενημέρωση που είχατε από τον Πρόεδρο ως σώμα θεωρείται ότι είμαστε πιο κοντά στη επανέναρξη των συνομιλιών, να το θέσω αλλιώς, υπάρχουν θετικά μηνύματα από την εδώ επίσκεψη της κ. Λουτ;

Απάντηση: Νομίζω όποιος τρέξει να εξάγει συμπέρασμα διακινδυνεύει να πέσει πολύ έξω. Είναι πολύ νωρίς ακόμα. Η κ. Λουτ δεν είδε ακόμη καμία από τις εγγυήτριες δυνάμει και όταν μιλούμε για την πιο βασική πτυχή του Κυπριακού, την ασφάλεια, θα πρέπει να έχει τις επαφές με το σύνολο των εγγυητριών δυνάμεων, αλλά η βαρύτητα θα είναι το ποια θα είναι η θέση της Τουρκίας.

Ερώτηση: Κύριε Πρόεδρε ανησυχείτε σε περίπτωση που δεν επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις δεν βρεθεί το πρόσφορο έδαφος, υπάρχει Σχέδιο B;

Απάντηση: Σας το είπα πολλές φορές, πρέπει να έχουμε ουσιαστικό Σχέδιο A. Δεν υπάρχει Κύπρος Β, για να υπάρχουν για εμάς Σχέδια Β. Μια είναι η Κύπρος και πρέπει να προσπαθήσουμε μέσα από τον διάλογο να κάνουμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν να την επανενώσουμε. Όταν ακούω για Σχέδια Β, για έμενα μια είναι η Κύπρος και όπως δεν υπάρχει Κύπρος Β για εμένα δεν υπάρχει Σχέδιο Β.