Αβέρωφ: Δεν πρόκειται ως ΔΗΣΥ να επιτρέψουμε να ξεσπιτωθεί κανένας άνεργος

Αβέρωφ: Δεν πρόκειται ως ΔΗΣΥ να επιτρέψουμε να ξεσπιτωθεί κανένας άνεργος

«Είμαι βέβαιος. Θα διασφαλίσουμε την χρηματοπιστωτική σταθερότητα του τόπου»

Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού τόνισε σήμερα, στέλνοντας μήνυμα προς τους πολίτες ότι «θα βρούμε την λύση και διασφαλίσουμε τον καταθέτη στον Συνεργατισμό, θα διασφαλίσουμε την χρηματοπιστωτική σταθερότητα και θα διασφαλίσουμε την οικονομία του τόπου», για να προσθέσει πως «θα το πω: είμαι βέβαιος».

Ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου απαντούσε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σήμερα στα Κεντρικά Γραφεία του Κόμματος.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ απάντησε και στις επικρίσεις ΑΚΕΛ αλλά και για την έρευνα ενώ παράλληλα σημείωσε πως ο ΔΗΣΥ δεν θα ανεχτεί το ξεπούλημα σπιτιών αυτών που έχουν πραγματική ανάγκη διαβεβαιώνοντας ότι το Κράτος θα τους στηρίξει, λέγοντας παράλληλα πως δεν θα ανεχτεί ούτε και να σταλεί ο λογαριασμός που προκαλείται από στρατηγικούς κακοπληρωτές στους συνεπείς πολίτες και φορολογούμενους.

Ακολουθούν οι ερωτοαπαντήσεις:

Όσον αφορά το θέμα του Συνεργατισμού, είναι ιδιαίτερη κρίσιμη η επόμενη ώρα. Τι γίνεται; Ο κόσμος ανησυχεί.

Κατανοώ τον κόσμο από την άλλη ξέρετε για έναν πολιτικό σε αυτά τα ζητήματα να παίρνει θέση είναι ένα εξαιρετικά επικίνδυνο επιχείρημα, με πολιτικό ρίσκο. Θα σας πω με πολύ ειλικρίνεια, δεν παίρνω πολιτικό ρίσκο με το να στείλω ένα μήνυμα προς τους πολίτες πως θα βρούμε την λύση και διασφαλίσουμε τον καταθέτη στον Συνεργατισμό, θα διασφαλίσουμε την χρηματοπιστωτική σταθερότητα και θα διασφαλίσουμε την οικονομία του τόπου. Θα το πω είμαι βέβαιος.

Όμως δέχεστε και τα πυρά του ΑΚΕΛ κυρίως. Κάνει λόγο για οικονομικό έγκλημα.

Κοιτάξτε σήμερα έχουμε να διαχειριστούμε ένα πρόβλημα, που αφορά την διασφάλιση 10 δις. καταθέσεων στο Συνεργατικό κίνημα να διασφαλίσουμε την χρηματοπιστωτική σταθερότητα και να διασφαλίσουμε την οικονομία της χώρας. Αυτό είναι το καθήκον μου, αυτό θα πράξω . Με το καλό να τελειώσουμε την ερχόμενη Παρασκευή και προσκαλώ και προκαλώ το ΑΚΕΛ όσες μέρες συζήτηση θέλει να κάνουμε μέρες , νύχτες , μήνες για οποιοδήποτε ζήτημα. Για την οικονομία, για το Συνεργατισμό, για τις τράπεζες, για οποιοδήποτε θέμα. Να φοβηθούμε τι και από ποιους; Και μένω ως εδώ. Όμως προέχει η υπευθυνότητα έναντι της χώρας. Και ένα θα πω. Όταν η χώρα κλονιζόταν σε μια προηγούμενη διακυβέρνηση δεν έμεινε μέτρο προς την κατεύθυνση της θωράκισης της χώρας που ως αντιπολίτευση δεν στηρίξαμε. Ήμουν αντιπολίτευση όταν ερχόντουσαν τα νομοσχέδια και οι προτάσεις του υπουργικού συμβουλίου για κυβερνητικές εγγυήσεις 6 δις ευρώ για το τραπεζικό σύστημα. Και έβαλα πλάτες. Δεν έβαλα στο ΑΚΕΛ πλάτες, στον τόπο μου έβαλα πλάτες. Και όταν ερχόταν η κρατική στήριξη σε άλλα τραπεζικά ιδρύματα βάλαμε πλάτες με κόστος. Δεν ακολουθήσαμε ποτέ ως ΔΗΣΥ τον εύκολο δρόμο, τον όχι της μαγκιάς, μια μαγκιάς που το κόστος το πληρώνει ο πολίτης. Διετάχθη έρευνα, εμείς θα το ξαναπώ και σήμερα απόλυτο σεβασμό. Δεν θέλουμε μέσα από συζητήσεις να προκαταλάβουμε το οποιοδήποτε πόρισμα. Και θα το ξεκαθαρίσω με απόλυτο τρόπο, έρευνα για οποιονδήποτε, για οτιδήποτε, για οποτεδήποτε. Δεύτερον, όποιο και αν είναι το πόρισμα εμείς δηλώνουμε εκ των προτέρων απόλυτο σεβασμό. Να μην μας συγχύζουν με κάποιους άλλους που ενώ διόριζαν ερευνητικές επιτροπές, ήταν οι πρώτοι που διαφωνούσαν με το πόρισμα αυτών που διόρισαν. Και τρίτον αν μέσα από το πόρισμα θα καταδειχθούν ευθύνες ή και ποινικές και αν κάποιο με βάση αποφάσεις δικαστηρίων θα τους επιβληθούν ποινές και πάλι το ξεκαθαρίζουμε, όποιος και αν είναι αυτός, το πολιτικό γραφείο του ΔΗΣΥ δεν θα βρεθεί ποτέ έξω από αίθουσες δικαστηρίων να διαμαρτύρεται.

Ένα τρίτο ερώτημα. Χθες μιλήσατε για κάποιον συνεργατιστή ο οποίος είχε διαπλοκή είναι μια από τις χαρακτηριστικότερες περιπτώσεις κ. Νεοφύτου. Υπάρχουν και άλλα στοιχεία ή ανάλογες περιπτώσεις;

Είπα ένα παράδειγμα με αξιωματούχο να έχει 634 τόσους λογαριασμούς σε 15 συνεργατικά πιστωτικά ιδρύματα και άλλους καμιά εβδομηνταριά λογαριασμούς στις υπόλοιπες τράπεζες. Ένα παράδειγμα, υπάρχουν δεκάδες και εκατοντάδες περιπτώσεις, με δεκάδες λογαριασμούς στο Συνεργατικό Πιστωτικό Ίδρυμα και με σχεδόν το σύνολο αυτών των δανείων μη εξυπηρετούμενα εδώ και αρκετά χρόνια. Και δεν μιλώ από το 13 και μετά. Είπα χθες ότι από τα μη εξυπηρετούμενα, γύρω στο 1,5 δις είναι τερματισμένα δάνεια, δάνεια που πριν από το 2013, ήταν άγνωστοι δανειολήπτες χωρίς διευθύνσεις, με ονόματα που δεν τους έβρισκε κάνεις, που δεν πλήρωσαν ποτέ ένα σεντ. Η μόνη πράξη ήταν η απόσυρση του συνόλου του δανείου που πήραν και δεν τους είδε κανείς έκτοτε. Αλλά είπα αυτά είναι παραδείγματα ας τα εξετάσουν οι αρμόδιες αρχές και να βάλουμε μπροστά να δούμε την επόμενη μέρα. Και έρχομαι και σε κάτι ουσιαστικό να βοηθήσουμε αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη και ενώνω την φωνή μου και πιο δυνατά από την φωνή του φίλου Νικόλα Παπαδόπουλου και του αγαπητού Άντρου Κυπριανού, δεν πρόκειται ως ΔΗΣΥ να επιτρέψουμε να ξεσπιτωθεί ένας άνεργος, να ξεσπιτωθεί μια φτωχή οικογένεια που λόγο της οικονομικής κρίσης δεν έχει να πληρώσει την δόση του. Θα τους βοηθήσουμε, θα τους βοηθήσουμε να σταθούν στα πόδια τους για να μπορέσουν να πληρώσουν εκείνο που μπορούν.

Όχι να διαγραφούν δάνεια, αλλά μέσα από την στήριξη του κράτους αλλά και την συμβολή του χρηματοπιστωτικού τομέα να τους δοθεί ο χρόνος αλλά και η δόση που θα μπορέσουν μέρος του δανείου να ξοφληθεί. Από την άλλη έχω υποχρέωση ως Πρόεδρος κόμματος με πολύ σεμνότητα, του μεγαλύτερου κόμματος, να προστατεύσω και την συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών. Των συνετών Κυπρίων πολιτών που μέσα από δυσκολίες πληρώνουν τους φόρους τους, μέσα από πολλές δυσκολίες πληρώνουν τα δάνεια τους και αυτούς τους ανθρώπους θέλουμε κάποιοι να τους φορτώσουμε και τα δεκάδες δις ευρώ των ασυνετών και ασυνεπών πολιτών. Δεν θα το επιτρέψουμε ποτέ και την ερχόμενη Παρασκευή θα κριθούμε όλοι. Πρώτον, όσοι μιλούν και τους άκουσα χθες ότι πρέπει να προστατεύσουμε τον καταθέτη του Συνεργατισμού το άκουσα από όλους. Άρα αναμένω ότι όλοι θα στηρίξουν την εγγύηση για τον Συνεργατισμό.

Εκτός αν εννοούν ότι ο Συναγερμός και κάποιοι άλλοι θα φανούν υπεύθυνοι για να λέμε στον λαό ότι σας σώσαμε. Το δεύτερο θα αναμένω τι θα κάνουν όταν θα χρειαστεί την ερχόμενη Παρασκευή να αλλάξουμε τους νόμους για να κυνηγήσουμε τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, για τους οποίους στέλνουμε τιμολόγια δις στους συνετούς και συνεπείς πολίτες. Εκτός και αν πάλι θα ψηφίσουν και θα υποστηρίξουν το σχέδιο να προστατεύσουμε τα φτωχά νοικοκυριά που για εμάς είναι προϋπόθεση, από την άλλη να μην είναι διατεθειμένοι να στηρίξουν μέτρα για να κυνηγήσουμε τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Θα κριθούμε όλοι.