Αβέρωφ: Βεβαιότητα για υπερψήφιση των νομοσχεδίων για τον Συνεργατισμό

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ προέβη σε δηλώσεις στη Βουλή μετά τη συνεδρία της επιτροπής οικονομικών και εξέφρασε τη βεβαιότητά του για υπερψηφιση των νομοσχεδίων για τον Συνεργατισμό.

Τα πράγματα βαίνουν εξαιρετικά καλά στην πορεία που δρομολογήθηκε χθες. Επαρκής χρόνος για συζήτηση των προτάσεων νόμου. Θα μπούμε το απόγευμα στη συζήτηση των τελικών κειμένων των νομοσχεδίων και αύριο στις 9 το πρωί θα αρχίσουμε την ενημέρωση και τη συζήτηση για τις διάφορες τροπολογίες των κομμάτων.

Θέλω ακόμη μια φορά να διαβεβαιώσω πως την Κυριακή θα ολοκληρωθεί η συζήτηση όλων των ζητημάτων που αφορούν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα του τόπου. Και εκφράζω ακόμη μια φορά τη βεβαιότητά μου ότι το σύνολο των νομοσχεδίων αλλά και η πρόταση απόφασης για εγγύηση μέρους του χαρτοφυλακίου του Συνεργατισμού προς την Ελληνική θα περάσουν από την ολομέλεια της Βουλής και θα υπερψηφιστούν.

Θέλω ακόμη μια φορά να ευχαριστήσω το Δημοκρατικό Κόμμα και τον Πρόεδρο του που μέσα από τις σωστές εισηγήσεις, έγιναν κάποιες τροποποιήσεις που βελτιώνουν τις κυβερνητικές προτάσεις, όπως επίσης και τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ και την ΕΔΕΚ και για τη δική τους συνεισφορά, αλλά και το σύνολο της Επιτροπής Οικονομικών και των πολιτικών κομμάτων.

Έχουμε προτάσεις νόμου που είναι ομόφωνες. Έχουμε ζητήματα που υπάρχουν συγκλίσεις, υπάρχουν και ζητήματα που υπάρχουν ουσιαστικές πολιτικές διαφορές.

Αλλά αυτό που θέλω και δημόσια να ευχαριστήσω τα υπόλοιπα των κομμάτων που ενδεχόμενα έχουν μια διαφορετική πολιτική αντίκρυση. Είναι προς πίστη τους που παρά τις διαφορετικές πολιτικές τους απόψεις δεν έφεραν εμπόδια σε θέματα διαδικαστικά και δίνουν τη δυνατότητα οριστικά και αμετάκλητα την ερχόμενη Κυριακή και σίγουρα πριν ξημερώσει η Δευτέρα να νοιώθουμε την σταθερότητα στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Στο σύνολο του χρηματοπιστωτικού τομέα. Και αυτό είναι προς πίστη, επαναλαμβάνω, του συνόλου των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ερώτηση: κύριε Πρόεδρε όσον αφορά τις τροποποιήσεις που αφορούν την αξία των ακινήτων προς εκποίηση και τη δυνατότητα προσφυγής στο δικαστήριο είναι τα δύο αιτήματα της ΕΔΕΚ αντιλαμβάνομαι.

Απάντηση: Το δεύτερο ήταν και ένα από τα κυρίαρχα θέματα του Νικόλα Παπαδόπουλου. Άρα όσον αφορά για τις εκτιμήσεις Πέραν από τις δύο εκτιμήσεις από ανεξάρτητους εκτιμητές, η αλλαγή είναι ότι θα λαμβάνεται υπόψη και η εκτίμηση του Κτηματολογίου. Όσον αφορά την πρόσβαση προς τα δικαστήρια του δανειολήπτη, κατοχυρωμένα από το Σύνταγμα, έγιναν με σωστή παρέμβαση του Νικόλα Παπαδόπουλου, ετοιμάζεται επικαιροποιημένο και τελικά διαμορφωμένο κείμενο και αναμένεται και η επιστολή με θέση της κυβέρνησης και του ΠτΔ όσον αφορά: όταν ο δανειολήπτης που έχει το δικαίωμα να προσφύγει στη δικαιοσύνη να μην περιμένει χρόνια και να βρεθεί η διαδικασία σε σύντομο χρονικό διάστημα των δύο περίπου μηνών, τελεσιδίκως το δικαστήριο να αποφαίνεται.

Ερώτηση: Θα υπάρχει καθορισμένη προθεσμία που πρέπει να προσφύγει ο δανειολήπτης;

Απάντηση: Να δούμε το τελικό διαμορφωμένο κείμενο.

Ερώτηση: Για την εκτίμηση του Κτηματολογίου που έχετε πει είναι η τελευταία εκτίμηση που έκανε το Κτηματολόγιο ή η πρώτη εκτίμηση του;

Απάντηση: Το πώς θα διαμορφωθεί το κείμενο είναι ακριβώς όπως σας το έχω πει και διαβάστηκε και στην Επιτροπή. Αλλά θα είναι στις 3 η ώρα το τελικό κείμενο.

Ερώτηση: Πιστεύετε ότι ήταν καταλυτικές οι συναντήσεις που είχε ο ΠτΔ με τους Προέδρους ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ;

Απάντηση: Να αλλάξουμε και το κλίμα, ακατάχνωτα, βεβαιότατα.