Έχουμε κάνει σημαντικά και εντατικά διαβήματα για το θέμα των αγνοουμένων δήλωσε ο ΠτΔ

Έχουμε κάνει σημαντικά και εντατικά διαβήματα για το θέμα των αγνοουμένων, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά το πέρας της ενημερωτικής σύσκεψης για τους αγνοουμένους, της οποίας προήδρευσε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ερωτηθείς πού εντοπίζεται το πρόβλημα σε σχέση με το θέμα των αγνοουμένων, απάντησε «στην καθ’ αυτή αδιαλλαξία της Τουρκίας, η οποία είτε εσκεμμένα μετακίνησε τάφους όπου είχαν τοποθετηθεί οστά αγνοουμένων, είτε και στην άρνηση να δώσουν στοιχεία από τα τουρκικά αρχεία, ώστε να υπάρχει επιτέλους μια αποτελεσματική αντιμετώπιση ενός από τα πλέον ανθρωπιστικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως αποτέλεσμα της τουρκικής εισβολής».

Σε ερώτηση αν υπάρχει κάποιος που μπορεί να πιέσει την Τουρκία προς τον σκοπό αυτό, ο Πρόεδρος είπε ότι «έχουμε κάνει σημαντικά διαβήματα και εντατικά διαβήματα σε σωρεία Κυβερνήσεων. Υπάρχουν οι καταδίκες από το ΕΔΑΔ. Υπάρχει, δυστυχώς, μια παραδεκτή ανοχή στις αναβολές που δίνονται στην υποχρέωση της Τουρκίας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

Η πιο πρόσφατη ήταν η απόφαση του ΕΔΑΔ του 2014 με την καταδίκη της Τουρκίας σε καταβολή 30 εκατ. ευρώ. Δεν είναι το θέμα των αποζημιώσεων, αυτό είναι που επιμένουν και οι συγγενείς των αγνοουμένων. Είναι το θέμα της ανοχής που επιδεικνύουν, δυστυχώς, όσοι θα έπρεπε να ήταν πολύ πιο ευαισθητοποιημένοι».

Κληθείς να πει αν ανησυχεί από κινήσεις στα κατεχόμενα για έγκριση «ψηφίσματος» από την ψευδοβουλή κατά της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, ο Πρόεδρος είπε ότι «αντιλαμβάνομαι είναι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται από όσους δεν επιθυμούσαν ποτέ τη λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Είναι εκείνοι που επεδίωκαν την αναγνώριση του παρανόμου ‘κράτους’ που ανακήρυξαν το 1983».

Κληθείς να σχολιάσει την εξέλιξη μετά τη συνάντηση Κοτζιά – Τσαβούσογλου ότι η Τουρκία έχει μια καταρχήν πρόθεση να συζητήσει πριν από τις συνομιλίες το θέμα των εξωτερικών πτυχών του Κυπριακού και σε παρατήρηση ότι ήταν κάτι που ζητούσε η πλευρά μας, ο Πρόεδρος είπε «βεβαίως, το θεωρώ σημαντικό».

Πρόσθεσε ότι «οι εντυπώσεις που σχημάτιζε ο Ειδικός Σύμβουλος, οι οποίες δεν βασίζονταν σε πραγματικά γεγονότα –και δεν διστάζω να το πω, γιατί ήμουν έντονος πάντοτε στην όποια σύγκληση διάσκεψης για την Κύπρο.

Είναι ένα θετικό βήμα το γεγονός ότι, επιτέλους, θα πρέπει να υπάρξει επαρκής προετοιμασία για να γνωρίζουμε ποιες είναι οι ακριβείς θέσεις της κάθε πλευράς, αν υπάρχει έδαφος ή αν δεν υπάρχει έδαφος, για να μην αντιμετωπίσουμε τα ίδια φαινόμενα της Γενεύης και του Κραν Μοντανά».