Άντρος: Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες η δεξιά και η ακροδεξιά, νιώθουν πολύ άβολα

Σε ομιλία του στο πλαίσιο εκδήλωσης Μνήμης και Τιμής του Παγκύπριου Συνδέσμου Αντιστασιακών, ο  ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού μίλησε με πολύ σκληρή γλώσσα κατά ΔΗΣΥ, Χούντας, ΕΟΚΑ Β και Γρίβα.

«Το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ και η Τουρκία ήθελαν την Κύπρο διχοτομημένη, για να εξυπηρετήσουν τα γεωπολιτικά τους συμφέροντα. Δεν θα πετύχαιναν όμως, αν δεν έβρισκαν πολύτιμους συμμάχους τη Χούντα των Αθηνών, τον Γρίβα και την ΕΟΚΑ Β΄».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, τόνισε: «Ακούσαμε σε μια επετειακή ομιλία και το αμίμητο από τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ ότι η Αριστερά κουβαλά το στίγμα της απουσίας από τον αγώνα της ΕΟΚΑ και η Δεξιά είναι χρεωμένη με το πραξικόπημα της Χούντας. Άρα, περίπου ισοφαρίσαμε».

Και συνεχίζει: «Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες η δεξιά και η ακροδεξιά, νιώθουν πολύ άβολα. Γι’ αυτό και προσπαθούν, όχι μόνο να αποτινάξουν τις ευθύνες από την πλάτη τους, αλλά και να τις μοιράσουν παντού». Δαφνοστεφανώνει ο Συναγερμός κάθε χρόνο τον Γρίβα.

«Είναι δεκάδες οι μαρτυρίες και τα ντοκουμέντα που αποκαλύπτουν τον ρόλο που έπαιξε ο καθένας, για να πραγματοποιηθεί το διπλό, δίδυμο έγκλημα σε βάρος της Κύπρου το 1974», ανέφερε.

Ο Γ.Γ του ΑΚΕΛ αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, υποστηρίζοντας ότι, αν δεν λυθεί, η Κύπρος θα τουρκοποιηθεί.

Αυτούσια η ομιλία του Γ.Γ. του ΑΚΕΛ:

«Όταν ήρθε ο Παναγιωτάκος προσκόμισε στον Μακάριο ένα μήνυμα που έλεγε ότι θα έπρεπε να κάμει ανασχηματισμό στην Κυβέρνησή του και να κάμει εκκαθάριση από τα κομμουνιστικά στοιχεία. Πήγα λοιπόν μόνος μου και συνάντησα τον Παναγιωτάκο στην Πρεσβεία. Μου είπε «Έδωσα στον Μακάριο την επιστολή και του εξήγησα προφορικά ότι είναι ανεπιθύμητος στην ελληνική κυβέρνηση και να παραιτηθεί. Η ελληνική κυβέρνηση τού έχει ετοιμάσει και μια έπαυλη στην Κηφισιά για να ξεκουραστεί. Είπα τότε στον Παναγιωτάκο: Μου επιτρέπετε να ανακοινώσω στον Μακάριο αυτά που μου είπατε τώρα; Μου είπε ναι. Πήγα και βρήκα τον Μακάριο και του είπα «σου έστειλε ένα σημείωμα η ελληνική κυβέρνηση και η επιθυμία της είναι να παραιτηθείς. Να πας και σε μια όμορφη έπαυλη στην Κηφισιά, που σου την έχουν ετοιμάσει. Ο Μακάριος μού απάντησε: Περίεργο, αυτό μου έχει πει και ο Πρέσβης της Αμερικής κ. Ρότζερς», αναφέρει σε συνέντευξη του ο τέως Μητροπολίτης Άνθιμος, στο περιοδικό Ταχυδρόμος, το 1975.

«Να φύγει ο Μακάριος και εγώ ας βλέπω πίσω από τα σίδερα της φυλακής τη Λευκωσία να καίγεται», έλεγε ο Βασιλειάδης της ΕΣΕΑ στον Λαγάκο.

«Πρέπει να έχετε τη φιλοδοξίαν να είσθε οι πρωτοπόροι της σωτηρίας της Κύπρου δια τον ενταφιασμόν του Μούσκου», καλούσε τα μέλη της η ΕΟΚΑ Β΄.

«Η μέχρι τούδε πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων δεν επέτρεπε την απομάκρυνσιν του Μακαρίου. Τώρα όμως ότε από κοινού κατεστρώθη μακροπρόθεσμος πολιτική των χωρών μας, υφίσταται υπαλλακτική λύσις και διάφοροι δυνατότητες. Ιδία δε διότι αι λύσεις αυταί χαίρουν και της υποστηρίξεως των συμμάχων μας», αναφέρει το απόσπασμα από τα πρακτικά της συνάντησης του Παναγιωτάκου με τον Τούρκο Πρέσβη στην Αθήνα κ. Τουρκμέν, το 1972.

Είναι δεκάδες οι μαρτυρίες και τα ντοκουμέντα που αποκαλύπτουν τον ρόλο που έπαιξε ο καθένας για να πραγματοποιηθεί το διπλό, δίδυμο έγκλημα σε βάρος της Κύπρου το 1974. Το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ και η Τουρκία ήθελαν την Κύπρο διχοτομημένη, για να εξυπηρετήσουν τα γεωπολιτικά τους συμφέροντα. Δεν θα πετύχαιναν όμως, αν δεν έβρισκαν πολύτιμους συμμάχους τη Χούντα των Αθηνών, τον Γρίβα και την ΕΟΚΑ Β΄.

Η πολιτική, στρατιωτική, οργανωτική και ιδεολογική προετοιμασία του πραξικοπήματος είχε ξεκινήσει πριν από το 1974. Κατά την προ-πραξικοπηματική περίοδο, οι κλοπές οπλισμού, το πολιτικό έγκλημα, το αντικομουνιστικό ντελίριο, βρίσκονταν μόνιμα στην ημερήσια διάταξη. Ο Μακάριος, ο «τύραννος που έπρεπε να φύγει», ήταν μόνιμος στόχος δολοφονικών σχεδίων συντονισμένων από τον Π. Γιωρκάτζη και τον διοικητή των ΛΟΚ Δ. Παπαποστόλου. Η κατάλυση της Δημοκρατίας ήταν το μόνιμο αντικείμενο των πραξικοπηματικών σχεδίων της Χούντας, του Γρίβα και της ΕΟΚΑ Β΄, που εκπονούνταν το ένα μετά το άλλο.

Ο δημοκρατικά εκλεγμένος Αρχιεπίσκοπος Μακάριος και η αδέσμευτη πολιτική που ακολουθούσε, ήταν σοβαρό εμπόδιο για διευθέτηση του Κυπριακού, με τον τρόπο που επιθυμούσαν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. «Στις 15 Ιουλίου ο Ιωαννίδης επενέβη στην Κύπρο κατά του Μακαρίου σίγουρος, αφού του έδωσε το πράσινο φως ο Κίσινγκερ, επομένως το Κυπριακό το δημιούργησε ο Κίσινγκερ…φταίει κυρίως ο Μακάριος, γιατί αν είχε βάλει την Κύπρο στο ΝΑΤΟ δεν θα γινόταν τίποτα». Τόσο γλαφυρά και τόσο κυνικά ομολόγησε ο Παττακός τον ρόλο της Χούντας αλλά και των ηθικών αυτουργών του εγκλήματος. Ο Ιωαννίδης ζητούσε από τον Σαμψών να του πάει ο ίδιος την «κεφαλή του Μούσκου», θέλοντας μαζί με τον Μακάριο να σκοτώσει κάθε ίχνος αντίστασης στους σχεδιασμούς του. Το ξημέρωμα της 15ης του Ιούλη διαδραματίστηκε η πρώτη πράξη της τραγωδίας∙ το πραξικόπημα. Πέντε μέρες μετά, η τουρκική εισβολή ολοκλήρωσε το έγκλημα σε βάρος του λαού μας.

Είναι πραγματικά ανατριχιαστικά τα όσα αναφέρει το Πόρισμα της Βουλής για τον Φάκελο της Κύπρου για εκείνο το ξημέρωμα της 20ης Ιουλίου. Για τη μαρτυρία ότι η Χούντα πίστευε ότι έπρεπε να επιτρέψουν στην Τουρκία να ακουμπήσει στην Κερύνεια για λόγους γοήτρου. Για τη μαρτυρία ενός εκ των Ελλαδιτών πρωτεργατών του πραξικοπήματος, ο οποίος παραδέχθηκε ότι γνώριζε από τα χαράματα της 20ης Ιουλίου για την έναρξη της απόβασης αλλά «είχε ιεραρχήσει άλλα πράγματα να κάνει» γι’ αυτό δεν επικοινώνησε με το ΓΕΕΦ. Για το γεγονός ότι τα βομβαρδιστικά ήταν έτοιμα και τα πληρώματα περίμεναν διαταγές που ποτέ δεν έλαβαν.

Γι’ αυτό, όσα χρόνια κι αν περάσουν, θα μιλούμε για προδοσία και όχι για εμφύλιο. Θα μιλούμε για έγκλημα προμελετημένο και συνειδητό και όχι για παιδιά που παρασύρθηκαν από εθνικό δήθεν διχασμό. «Παράφρονες οι χουντικοί», άρα έχουν το ακαταλόγιστο. «Παρασυρμένα παιδιά» οι ΕΟΚΑΒητατζήδες, άρα συγχωρεμένοι. «Βρίσκονταν σε διατεταγμένη υπηρεσία αυτοί που επιτέθηκαν στο Προεδρικό, άρα δεν έχουν ευθύνη». Ακούσαμε σε μια επετειακή ομιλία και το αμίμητο από τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ ότι «η Αριστερά κουβαλά το στίγμα της απουσίας από τον αγώνα της ΕΟΚΑ και η Δεξιά είναι χρεωμένη με το πραξικόπημα της Χούντας». Άρα, περίπου ισοφαρίσαμε.

Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες η δεξιά και η ακροδεξιά, νιώθουν πολύ άβολα. Γι’ αυτό και προσπαθούν όχι μόνο να αποτινάξουν τις ευθύνες από την πλάτη τους, αλλά και να τις μοιράσουν παντού. Θέλουν ο λαός μας «να το ξανασκεφτεί» και να δει με άλλο μάτι τον βούρκο. Να ξαναγράψει η Ιστορία τα ψέματα αράδα κατά τον Βάρναλη, φωνάζοντας «χαίρε, ω χαίρε προδοσία». Δίχως κανένα σεβασμό σε όλους αυτούς που έζησαν τα γεγονότα. Δίχως κανένα σεβασμό σε όλους αυτούς που τους σκότωσαν τα γεγονότα. Δίχως κανένα σεβασμό στην Ιστορία.

Εμείς δεν έχουμε ανάγκη από κανένα μύθο για να μας καλύψει. Είμαστε πάντα πρόθυμοι να συζητήσουμε την Ιστορία. Να συζητήσουμε όμως όλη την ιστορία.

Δαφνοστεφανώνει ο Συναγερμός κάθε χρόνο τον Γρίβα. Με δοξολογίες, τρισάγια και ομιλίες για το σπουδαίο έργο του «Αρχηγού». Πότε όμως θα μιλήσουν για τα όσα είπε ο Γλαύκος Κληρίδης για τον Γρίβα; Πότε θα αναφέρουν ότι ο Κληρίδης έψεξε τον Γρίβα για τις πολιτικές δολοφονίες που διέτασσε, αποκαλώντας τον δολοφόνο;

Μοιράζουν ευθύνες σε όλους για το πραξικόπημα και την εισβολή. Πότε όμως θα μιλήσουν για τον ρόλο της Σοβιετικής Ένωσης, η οποία ήταν στη μια πλευρά υπερασπιζόμενη την Κυπριακή Δημοκρατία, και των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ που απεργάζονταν σχέδια για την κατάλυση της Δημοκρατίας;

Μιλούν για «εμφύλιο σπαραγμό». Πότε όμως θα πουν για τους χιλιάδες τίμιους πατριώτες που με την ίδια τους τη ζωή υπερασπίστηκαν τη Δημοκρατία και την πατρίδα και συσπειρώθηκαν γύρω από την αδέσμευτη πολιτική του Μακαρίου; Πότε θα πουν ότι απέναντι από ένα ολόκληρο λαό συνωμοτούσε μια χούφτα ΕΟΚΑβητατζήδων, συνειδητοί φασίστες που εκτελούσαν διαταγές της Χούντας, κατατρώγοντας σαν σαράκι τα σωθικά της Κύπρου;

Μιλούν με μεγάλα λόγια γι’ αυτούς που έτρεξαν να αντισταθούν στον εισβολέα. Πότε όμως θα μιλήσουν γι’ αυτούς που παρίσταναν τους υπερπατριώτες με τα καλάσνικοφ, όταν όμως μπήκαν οι Τούρκοι στην Κερύνεια έτρεχαν να κρυφτούν στο Τρόοδος; Πότε θα αναγνωρίσουν ότι πολλοί από αυτούς που αργότερα τους βόλεψαν μέσα στο κόμμα τους και σε θέσεις εξουσίας, την κρίσιμη ώρα αντί να τρέξουν να πολεμήσουν κρύφτηκαν στα μετόπισθεν και έστειλαν στην πρώτη γραμμή τα δικά μας παιδιά να πολεμήσουν άοπλα;

Δυστυχώς, στην υπόθεση της παραχάραξης της Ιστορίας προστέθηκαν τελευταία και άλλοι πρωταγωνιστές. Είδαμε τον αντιστασιακό κ. Τάκη Τσαγγάρη να παρίσταται στο μνημόσυνο του Νίκου Σαμψών και να ισχυρίζεται ότι ο Σαμψών δεν είχε καμία ανάμιξη στο πραξικόπημα και ότι έσωσε πολλούς μακαριακούς. Από όλους τους πρωταγωνιστές της σύγχρονης κυπριακής ιστορίας δύο άνθρωποι, μόνο δύο διανοήθηκαν να ισχυριστούν αυτά τα πράγματα: ο ίδιος ο Νίκος ο Σαμψών και ο κ. Τάκης Τσαγγάρης. Όλη η υπόλοιπη Κύπρος και έζησε και γνωρίζει την αλήθεια. Καλό θα ήταν, ειδικά τέτοιες μέρες, να μην προκαλεί κάποιος τον λαό μας και τη μνήμη του. Είναι πολλές οι μαρτυρίες που αποστομώνουν τον κάθε κ. Τσαγγάρη που αποφάσισε για δικούς του λόγους, 44 χρόνια μετά, να πει την ιστορία αλλιώς.

Η μεγαλύτερη τιμή στον ηρωισμό όλων αυτών που πολέμησαν για την Κύπρο είναι η λύτρωση του λαού μας και η δικαίωσή του με την επανένωση του τόπου.

Ο κ. Αναστασιάδης παρέλαβε το Κυπριακό από τον Δ. Χριστόφια με κοινά ανακοινωθέντα που εξασφάλιζαν διαχρονικές θέσεις της πλευράς μας. Με πολλά θέματα συμφωνημένα και καταγεγραμμένα ως συγκλίσεις. Με το κεφάλαιο της ενέργειας με τεράστια προοπτική και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας διασφαλισμένα. Με τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίζει ότι η πλευρά μας ήταν ένα βήμα μπροστά στην ετοιμότητα για λύση του προβλήματος. Ο ίδιος τι έκανε και σε ποια φάση οδήγησε το κυπριακό;

Η Κύπρος δεν θα σωθεί με τα καζίνο, το παζάρι των διαβατηρίων και τη θυσία των ανθρώπων και του τόπου στον βωμό των μπίζνες του περίγυρου του Προεδρικού και του Συναγερμού. Η Κύπρος θα σωθεί αν επανενωθεί. Ο κ. Αναστασιάδης οφείλει να αναλάβει πρωτοβουλίες να επιδείξει συνέπεια και αποφασιστικότητα προκειμένου να προωθήσει τον στόχο της λύσης. Να αναδείξει με συνέπεια τις θέσεις και την επιχειρηματολογία μας.

Δεν απαλλάσσουμε την Τουρκία από τη διαχρονική της ευθύνη για τη μη επίλυση του Κυπριακού. Αυτό που λέμε είναι ότι εμείς οφείλουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε προκειμένου να είναι ξεκάθαρο σε όλους ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά με συνέπεια επιδιώκει τη λύση του προβλήματος. Ο κ. Αναστασιάδης οφείλει να αναλάβει πρωτοβουλίες που να ακυρώνουν τη θέση της Τουρκίας για δύο κράτη, όχι να αφήνει ανοικτό τον δρόμο για να μπουν τέτοιες θέσεις στο προσκήνιο.

Αν λυθεί το κυπριακό, θα τουρκοποιηθεί η Κύπρος, λένε διάφοροι. Η Κύπρος θα τουρκοποιηθεί αν δεν λυθεί το Κυπριακό. Η Τουρκία με συνέπεια εδώ και δεκαετίες αναπτύσσει πολιτικές που εμβαθύνουν την εξάρτηση της τουρκοκυπριακής κοινότητας από την Άγκυρα και την αποδυναμώνουν. Προώθησε την οικονομική ενσωμάτωση των κατεχομένων μέσω χρηματοδοτήσεων στον ενεργειακό, τον υδατικό, τον κατασκευαστικό και τουριστικό τομέα. Επιδιώκει σταθερά παρέμβαση στα κατεχόμενα. Επιχειρεί να καλλιεργήσει τον φανατισμό στη θρησκεία ως μέσο άσκησης μεγαλύτερου ελέγχου στην κοινωνία. Μια μερίδα στην τουρκοκυπριακή κοινότητα αντιστέκεται σε όλα αυτά. Όμως δεν θα αντέξει για πάντα μια μικρή κοινότητα να τα βάζει με την ισχυρή Τουρκία. Αν δεν το κατανοήσει έγκαιρα αυτό η δεξιά στην ελληνοκυπριακή κοινότητα, αυτή τη φορά θα πληγώσει ανεπανόρθωτα την Κύπρο.

Η κ. Λουτ αρχίζει σύντομα περιοδεία για το Κυπριακό. Ευχόμαστε η αποστολή της να στεφθεί με επιτυχία. Αυτό εξαρτάται κυρίως από την Τουρκία. Εξαρτάται όμως σε μεγάλο βαθμό και από τη στάση του κ. Αναστασιάδη. Πρέπει να απαντήσει ξεκάθαρα και πειστικά ότι είναι έτοιμος για επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών με στόχο τη σύντομη επίτευξη συμφωνίας.

Το ΑΚΕΛ επιμένει ότι απαιτείται επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων. Στόχος η κατάληξη το συντομότερο σε συμφωνημένη λύση. Λύση που θα βασίζεται στις διαχρονικές αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου. Που θα μας απαλλάσσει από την κατοχή και τις εγγυήσεις. Λύση που θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό. Που θα βασίζεται στα Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, στο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Λύση που θα αποστρατιωτικοποιεί την Κύπρο και θα αποκλείει επεμβάσεις και εγγυήσεις από ξένες δυνάμεις. Λύση που θα επανενώνει το έδαφος, τον λαό, τους θεσμούς και την οικονομία. Λύση δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή περιγράφεται στα κείμενα των Ηνωμένων Εθνών. Λύση που θα οδηγεί σε ενωμένο κράτος συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας με μία κυριαρχία, διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια.

Μόνο με τη λύση του Κυπριακού θα μπορέσει ο τόπος μας να γυρίσει σελίδα στην Ιστορία του. Ακόμα και τότε όμως δεν μπορούμε, δεν έχουμε το δικαίωμα να ξεχάσουμε την ιστορία μας. Ιδιαίτερα όλοι εσείς, που ζήσατε τη σύγχρονη κυπριακή ιστορία. Εσείς που σας σημάδεψαν τα γεγονότα, οφείλετε να την κάνετε μνήμη και συνείδηση για τις επόμενες γενιές.

Είναι αλήθεια ότι η ιστορία που διδάσκεται δεν είναι όλη η ιστορία. Αλλά, δυστυχώς, η ιστορία που ανταποκρίνεται στην ανάγκη της κυρίαρχης τάξης για να απενοχοποιηθεί.

Όμως η ιστορία έχει πείσμα. Κρατά τη μνήμη ζωντανή μέσα από τις σφαίρες που σημάδεψαν τα προπύργια της αντίστασης στον αστυνομικό σταθμό του Άη Γιάννη και στο Εφτάπατο. Περιμένει υπομονετικά να μιλήσουμε γι’ αυτήν στις επόμενες γενιές, κλεισμένη στις καταθέσεις αυτών που βασανίστηκαν μέσα στα κελιά. Περιμένει να καθαρίσουμε από πάνω της τα αίματα της προδοσίας που στέγνωσαν πάνω στους νεκρούς της αντίστασης.

Μας κοιτάζει κατάματα μέσα από το κάδρο του Σωτήρη Αδάμου Κωνσταντίνου που αρνήθηκε να εκτελέσει τις διαταγές του φασισμού και εκτελέστηκε επί τόπου.

Μας περιμένει μέσα στον τάφο που θάφτηκε από τους ίδιους τους Τούρκους εισβολείς τιμής ένεκεν ο Ευέλθων Ιωαννίδης, όταν έμεινε μόνος του να πολεμά εναντίον τους δίχως να κάνει βήμα πίσω. Καίει τη συνείδησή μας όπως τις σφαίρες που έκαψαν τα κορμιά του Σωτήρη και του Κυριάκου Παπαλάζαρου, του Κώστα Μισιαούλη, του Κωστάκη Ευαγόρου, του Νίκου Φλουρέντζου, του Αντρέα Κέστα και τόσων άλλων ηρώων του λαού μας. Περιμένει θαμμένη μέσα στους ομαδικούς τάφους, καθαγιάζοντας τα εκατοντάδες λείψανα των ηρώων που πήγαν να πολεμήσουν σε μια μάχη προδομένη.

Αυτή είναι η δική μας Ιστορία. Όλοι αυτοί που έχασαν τη ζωή τους στη μάχη για τη Δημοκρατία και την Ελευθερία. Όλοι αυτοί που ζουν ακόμα και κουβαλούν μαζί τους την προδομένη ιστορία αυτού του τόπου. Χρέος μας είναι να γράψουμε εμείς τον επίλογο, το κεφάλαιο της επανένωσης και να παραδώσουμε στα παιδιά μας μια άλλη Κύπρο. Μια Κύπρο της ειρήνης, της προόδου και της ευημερίας.”