Όραμα του Σταύρου Μαλά μια κοινωνία παραγωγής γνώσης και δημιουργίας

Ο υποψήφιος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Σταύρος Μαλάς συμμετείχε χθες, Δευτέρα 13 Νοεμβρίου, στην ημερίδα που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Ερευνών Προμηθέας με θέμα «Έρευνα και Καινοτομία: προοπτικές σε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον».

Ο Σταύρος Μαλάς χαρακτήρισε ως κορυφαίο ζήτημα το θέμα της Έρευνας και Καινοτομίας στη χώρα μας και δήλωσε ότι ως τέτοιο θα το αντιμετωπίσει η δική του διακυβέρνηση. Η Κύπρος, τόνισε ο Σταύρος Μαλάς, είναι η προτελευταία χώρα στην Ευρώπη στις επενδύσεις για την έρευνα, με μόνο 14 εκατομμύρια ευρώ για ανταγωνιστικά ερευνητικά προγράμματα και ανέφερε ως πρώτο μέτρο στήριξης της νέας γενιάς, την αύξηση κατά 80 εκατομμύρια ευρώ ετησίως στα προγράμματα Έρευνας και Καινοτομίας.

Οι Κύπριοι ερευνητές αξίζουν καλύτερης μεταχείρισης από το κράτος, όπως ανέφερε ο Σταύρος Μαλάς, ο οποίοι έχουν κατατάξει τη χώρα μας πρώτη στην Ευρώπη θέση σε ότι αφορά την ανταγωνιστικότητα, αφού για κάθε 1 ευρώ που επενδύεται στην έρευνα η Κύπρος παίρνει σήμερα 3,5. Μέσα από την επένδυση σε μεγάλα στρατηγικά έργα, στην υποδομή, στις νεοφυείς και καινοτόμες επιχειρήσεις θα μπορέσουμε να αυξήσουμε την ανταγωνιστικότητα των Κύπριων ερευνητών.

Η νέα κυβέρνηση, υπογράμμισε ο Σταύρος Μαλάς, πρέπει να λάβει εκείνες τις αποφάσεις για να τερματιστεί ο μέχρι σήμερα αυτοσχεδιασμός στην οικονομία και να στηριχτεί σε ένα μοντέλο ισχυροποιημένης ανάπτυξης σε όλους τους παραγωγικούς τομείς, έτσι που να μπορεί να αντέχει σε τυχόν κραδασμούς. Σε αυτό, τεράστιο ρόλο έχει να διαδραματίσει η Έρευνα και Καινοτομία καθώς και οι νέοι επιστήμονες του τόπου που μπορούν να προσφέρουν πολλαπλασιαστικά στην ανάπτυξη της οικονομίας.

Το όραμα μιας κοινωνίας και ενός Πρόεδρου, κατέληξε ο Σταύρος Μαλάς, πρέπει να είναι η δημιουργία εκείνων των συνθηκών που θα δώσουν τα εχέγγυα στα νέα παιδιά να παράγουν γνώση, ελεύθερη σκέψη και πολιτισμό.

Check Also

47χρονες αλλοδαπές μετέτρεψαν σπίτι σε οίκο ανοχής

Share Twitter 47χρονες αλλοδαπές μετέτρεψαν σπίτι στο κέντρο της Λευκωσίας  σε οίκο ανοχής. Σύμφωνα με …

ΠτΔ: Πρόταση για την αποκεντρωμένη ομοσπονδία ενώπιον του Εθνικού

Share Twitter Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης προσερχόμενος απόψε στην τελετή απονομής των …