Φωτίου: Μεθοδεύσεις της τουρκικής πλευράς με στόχο πολιτικοποίηση της τραγωδίας των αγνοουμένων

Σε γραπτή δήλωση του ο Επιτρόπος Προεδρίας κ. Φώτης Φωτίου κάνει λόγο για μεθοδεύσεις της τουρκικής πλευράς με στόχο πολιτικοποίηση της τραγωδίας των αγνοουμένων:

“Η ανακοίνωση της «Προεδρίας» του ψευδοκράτους για τις προσπάθειες εντοπισμού και ταυτοποίησης των λειψάνων Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων ασθενών στην περιοχή του Ψυχιατρείου Αθαλάσσας δεν αποτελεί για μας έκπληξη.

Εντάσσεται και αποτελεί ακόμα ένα παράδειγμα των μακροχρόνιων σχεδιασμών, τακτικισμών και μεθοδεύσεων της τουρκικής πλευράς που στόχο έχουν την πολιτικοποίηση των προσπαθειών επίλυσης της τραγωδίας των αγνοουμένων και την απενοχοποίηση της Τουρκίας από τα εγκλήματα που διέπραξε ο τουρκικός στρατός. Ας μην ξεχνούμε ότι αυτούς που αναζητούμε, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, για τους οποίους ενδιαφέρεται τώρα ο κ. Ακκιντζί, ήταν ανυπεράσπιστοι ασθενείς που έχασαν τη ζωή τους από τις βόμβες Ναπάλμ της τουρκικής αεροπορίας.

Η Κυπριακή Δημοκρατία παρά την άρνηση της Τουρκίας και τα προσκόμματα που δημιουργεί εδώ και σχεδόν μισό αιώνα στις προσπάθειες επίλυσης της τραγωδίας των αγνοουμένων, αντιμετώπιζε και αντιμετωπίζει την τραγωδία των αγνοουμένων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, ως ένα θέμα ανθρωπιστικό που πρέπει να λυθεί σωστά προς όφελος των δοκιμαζόμενων οικογενειών. Το 1999, λόγω της άρνησης της τουρκικής πλευράς να υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα στα πλαίσια της Συμφωνίας Κληρίδη – Ντενκτάς του 1977, προχώρησε στην πραγματοποίηση εκταφών στις ελεύθερες περιοχές για να δοθούν απαντήσεις, εκεί που μπορούσαν να εξευρεθούν, σε οικογένειες Ελληνοκυπρίων, αλλά και Τουρκοκυπρίων, αγνοουμένων και πεσόντων.

Η εκταφή στην Αθαλάσσα εντάσσεται στα πλαίσια του Προγράμματος των ελευθέρων περιοχών και αφορά υποθέσεις πεσόντων για τους οποίους η τουρκική πλευρά αρνείται να συνεργαστεί στα πλαίσια της ΔΕΑ για εκταφή και αναγνώριση των λειψάνων τους. Η άρνηση αυτή αποτελεί ακόμα ένα παράδειγμα των υπαναχωρήσεων της τουρκοκυπριακής πλευράς στα συμφωνηθέντα μετά από οδηγίες της Άγκυρας που στόχο έχουν την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της κατοχικής δύναμης στην πατρίδα μας.

Η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για να δοθούν πειστικές και τεκμηριωμένες απαντήσεις στις οικογένειες των αγνοουμένων για την τύχη των αγαπημένων τους προσώπων. Καλούμε την Τουρκία για ακόμα μια φορά, αλλά και τον κ. Ακκιντζί, να επιδείξουν την ανάλογη ευαισθησία και να εργαστούν ειλικρινά για τερματισμό του δράματος που βιώνουν καθημερινά οι οικογένειες των αγνοουμένων. “

Check Also

Άντρος: Ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε με έπαρση ότι είναι απολύτως άμωμος και αμόλυντος

Share Twitter Ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε με έπαρση ότι είναι απολύτως άμωμος και αμόλυντος, ανέφερε …

Χωρίς ευνοϊκή μεταχείριση και χωρίς ΜΕΔ οι Βουλευτές της «Συνεργασίας»

Share Twitter Χωρίς ευνοϊκή μεταχείριση και χωρίς μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ) από τις Τράπεζες, οι …