Το σύνδρομο του χριστουγεννιάτικου δέντρου

Τον Δεκέμβριο και μερικές φορές από τα τέλη Νοεμβρίου,  εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αγοράζουν  ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο που το στολίζουν μέσα στο σπίτι τους για να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα.

Όμως, ο  «βασιλιάς» των Χριστουγέννων, το χριστουγεννιάτικο δέντρο, από πηγή χαράς και γιορτινής διάθεσης γίνεται σε πολλά σπίτια η αιτία δυσάρεστων συμπτωμάτων όπως αυτά που αναφέρθηκαν παραπάνω, αλλά και αϋπνίας, λήθαργου ή και δύσπνοιας.

Οι περισσότεροι απ’ αυτούς δεν έχουν ακούσει ποτέ για το «σύνδρομο του Χριστουγεννιάτικου δέντρου ή κι αν το έχουν ακούσει το απορρίπτουν ως θεωρία. Ωστόσο, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι για κάποιους από εμάς η παρουσία ενός έλατου στο σπίτι για αρκετές ημέρες ή και εβδομάδες, θα μπορούσε να αποτελέσει την απαρχή μιας σειράς προβλημάτων υγείας.

Το Χριστουγεννιάτικο δέντρο αποτελεί πλέον παράδοση παγκοσμίως, ωστόσο δεν συμβάλλει πάντα σε ευτυχισμένα Χριστούγεννα, τουλάχιστον για τα άτομα που υποφέρουν από αλλεργίες. Το πρόβλημα έγκειται στη μούχλα. Τα δέντρα μεγαλώνουν σε συνθήκες υγρασίας κι έτσι μπορούν να αποτελέσουν ιδανικό μέρος για να αναπτυχθούν οι σπόροι της μούχλας.

Οι άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται μια χαρά όταν το δέντρο φτάνει στο σπίτι τους, αλλά μετά από μερικές ημέρες ή εβδομάδες μπορεί να αρχίσουν τα συμπτώματα. Η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί με την κεντρική θέρμανση, με την παρουσία της οικογένειας και των φίλων και τις πόρτες που κλείνουν για να κρατήσουν μέσα τη ζέστη.

Σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που διερεύνησε τα στοιχεία για τα χριστουγεννιάτικα δέντρα, διαπιστώθηκε πως τα αναπνευστικά νοσήματα κορυφώθηκαν σε άτομα όλων των ηλικιακών ομάδων, στις εβδομάδες πριν ή μετά την 25η Δεκεμβρίου.

Η εξέταση των αερομεταφερόμενων σπόρων μούχλας σε ένα διαμέρισμα αυξήθηκε από 800 σπόρους ανά κυβικό μέτρο πριν από την άφιξη του χριστουγεννιάτικου δέντρου σε 5.000 σπόρους ανά κυβικό μέτρο μετά από 2 εβδομάδες.

Βήχας, συριγμός, πόνος στα μάτια

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα πως οι περισσότεροι αερομεταφερόμενοι σπόροι μούχλας είναι πιθανά αλλεργιογόνα και έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν τον κίνδυνο συριγμού, επίμονου βήχα και αλλεργικής ευαισθησίας σε βρέφη, χωρίς βεβαίως να αποκλείσουν την πιθανότητα να υπήρχαν και πριν φτάσει το χριστουγεννιάτικο δέντρο στο σπίτι.

Αυτοί οι σπόροι μούχλας μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε δακρύρροια, κνησμό ή πόνο στα μάτια, ρινική καταρροή και μερικές φορές δυσκολία στην αναπνοή ακόμα και σε άτομα που δεν πάσχουν από άσθμα.

Οι σπόροι της μούχλας που υπάρχουν στο δέντρο διανέμονται στο περιβάλλον, ιδιαίτερα αν το δέντρο κουνηθεί, πατηθεί ή παίζουν μ’ αυτό τα παιδιά.

Αν πιστεύετε ότι η λύση στο πρόβλημα είναι το ψεύτικο δέντρο, δυστυχώς αυτό δεν ισχύει. Και το ψεύτικο δέντρο μπορεί να προκαλέσει ενοχλήσεις λόγω της σκόνης και της μούχλας που μπορεί να συσσωρεύτηκε σ’ αυτό ενώ βρισκόταν στην αποθήκη ή στο πατάρι σας όλο τον υπόλοιπο χρόνο.

Μελέτη που πραγματοποιήθηκε παλιότερα από ερευνητές στο Upstate Medical University της Νέας Υόρκης έδειξε ότι τα χριστουγεννιάτικα δέντρα φιλοξενούν έως και 53 διαφορετικά είδη μούχλας, τα περισσότερα από τα οποία συνδέονται στενά με τις αλλεργίες.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, τα αερομεταφερόμενα σπόρια της μούχλας πολλαπλασιάζονται ταχύτατα, φτάνοντας από 800 σε 5.000 ανά κυβικό μέτρο μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες από την ημέρα που θα φέρουμε το δέντρο στο σπίτι.

Επειδή όμως δεν θέλουμε να χαλάσουμε τη γιορτινή σας διάθεση, δείτε τι συμβουλεύουν οι ειδικοί για να περιορίσετε τις ενοχλήσεις.
Αν έχετε αληθινό δέντρο στο σπίτι:
– Ξεπλύνετε πολύ καλά το δέντρο με το λάστιχο και αφήστε το να στεγνώσει πριν το βάλετε στο σπίτι.
– Τοποθετήστε το δέντρο στο πιο δροσερό μέρος του σπιτιού.
Αν και πάλι παρατηρήσετε συμπτώματα σε κάποιο μέλος της οικογένειας, καλό θα είναι να απομακρύνετε το δέντρο από το σπίτι…

Αν έχετε ψεύτικο δέντρο:
– Σκουπίστε καλά τόσο το δέντρο όσο και τα στολίδια με ένα βρεγμένο πανί πριν στολίσετε.
– Όταν μαζεύετε το δέντρο και τα στολίδια, τοποθετήστε τα σε πλαστικές σακούλες και κουτιά για να αποφύγετε την υπερβολική συσσώρευση σκόνης.

– Βάλτε λίγο συχνότερα ηλεκτρική σκούπα για να περιορίσετε την έκθεση σε αλλεργιογόνα.

Ένα άλλο «τρικ» είναι να καθυστερήσει ο στολισμός, γιατί έτσι θα περιοριστεί η έκθεση στα αλλεργιογόνα. Το δέντρο μπορεί επίσης να ψεκαστεί με ένα διάλυμα νερού και χλωρίνης ή ως εναλλακτική λύση να στολιστεί στο μπαλκόνι του σπιτιού.

Αν τελικά αποφασιστεί να μπει το δέντρο μέσα στο σπίτι, καλό θα είναι να υπάρχει μια συσκευή καθαρισμού του αέρα στο χώρο που θα βρίσκεται.

 

Check Also

Δρ Μουσιώλης: Ριζική θεραπεία αιμορροΐδων με επεμβατική θεραπεία Doppler

Share Twitter Δρ Μουσιώλης: Ριζική θεραπεία αιμορροΐδων με επεμβατική θεραπεία Doppler Ποσοστό επιτυχίας που ξεπερνά …

Ακτινίδιο: Δείτε 14 οφέλη για τον οργανισμό και την υγεία μας

Share Twitter Ακτινίδιο το εξωτικό φρούτο,  το οποίο είναι το εθνικό φρούτο της Κίνας και …