Τα ισχυρότερα θεραπευτικά βότανα που χρησιμοποιούνται από την αρχαιότητα

Οι αρχαίοι Θεοί συνδέθηκαν με τα φυτά και τα δέντρα: Δάφνη – Απόλλωνας, Μαρούλι – Άδωνις ,Λεύκη – Δίας, Ελιά – Αθηνά.

Ο Ιπποκράτης υποστηρίζει πως η τροφή μπορεί να γίνει και φάρμακο. Τα βότανα χρησιμοποιήθηκαν σε θεραπευτικές πρακτικές ως φαρμακευτικά είδη αλλά και ως φορείς της θεϊκής ευλογίας.

Η Ιατρική δεν αναπτύχθηκε πριν δύο αιώνες όπως θέλει να μας πείσει η φαρμακοβιομηχανία. Η Ιπποκράτεια Ιατρική, η Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική, η Αγιουρβέδα και η Ινδιάνικη Ιατρική αναγνώριζαν τον άνθρωπο ως συνέχεια της φύσης και ως εκ τούτου θεωρούσαν ότι μόνο η φύση ήταν ικανή να τους θεραπεύσει.

Αγκαθιά ή Παπαδίτσα

Ήταν γνωστή στην αρχαιότητα με το όνομα “ηρύγγιον”. Πιθανόν το όνομα να προέρχεται από την ερυγή (ρέψιμο), αφού ο Διοσκορίδης και ο Θεόφραστος συνιστούσαν τη ρίζα του για τα φουσκώματα του στομαχιού.

Αγριοκαπαριά

Οι τοξικές ιδιότητες της αγριοκαππαριάς ή ψόφου ήταν γνωστές στους αρχαίους πού τη χρησιμοποιούσαν σαν δόλωμα για τα ζώα. Τα φύλλα, όπως αναφέρει ο Διοσκορίδης, τα έκαναν μικρά ψωμάκια και τα έδιναν στ’ αδέσποτα σκυλιά, στις αλεπούδες και στους λύκους. Όταν τα έτρωγαν τα ζώα πάθαιναν παράλυση στα πόδια τους.

Αμάρανθος

Χρησιμοποιούνταν για φάρμακο των ματιών και των αυτιών, ενώ τα φύλλα του μέσα σε κρασί τα έπαιρναν για την ταινία του εντέρου.

Δυόσμος

Χρησιμοποιείται με συνέπεια από τους ιθαγενείς της Αμερικής για την θεραπεία του βήχα, τα κρυολογήματα, την αναπνευστική δυσχέρεια και τη θεραπεία της διάρροιας. Λειτουργεί ως διεγερτικό για την κυκλοφορία του αίματος.

Βαλεριάνα

Η ρίζα ως έγχυση σε τσάι ανακουφίζει από μυϊκούς πόνους ενώ έχει εξαιρετικές κατευναστικές και ηρεμιστικές ιδιότητες.

Μηδική Αλφάλφα

Ανακουφίζει την πέψη και χρησιμοποιείται για να βοηθήσει την πήξη του αίματος. Σύγχρονες χρήσεις περιλαμβάνουν τη θεραπευτική αγωγή της αρθρίτιδας, της ουροδόχου κύστης και του νεφρού και την ενίσχυση των οστών. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Αλόη

Η γνωστή μας αλόη περιέχει το θεραπευτικό ζελέ που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία εγκαυμάτων, για τσιμπήματα εντόμων, την επούλωση πληγών και αμέτρητες άλλες χρήσεις.

Άσπεν

Χρησιμοποιείται σαν τσάι για τη θεραπεία του πυρετού, του βήχα και την καταπολέμηση του πόνου. Περιέχει σαλικίνη, η οποία βρίσκεται επίσης στις ιτιές και είναι το κύριο συστατικό της ασπιρίνης.

Γύρη

Όταν αναμιγνύεται με την τροφή μπορεί να αυξήσει την ενέργεια, βοηθά την πέψη και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή σε όσους έχουν αλλεργία.

Κερί μέλισσας

Χρησιμοποιείται ως καταπραϋντικό για τα εγκαύματα και τα τσιμπήματα εντόμων. Προορίζεται για να χρησιμοποιείται μόνο εξωτερικά.

Blackberry

Η ρίζα, o φλοιός και τα φύλλα συνθλίβονται και εγχύονται σε τσάι που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της διάρροιας, μειώνει τη φλεγμονή και τονώνει τον μεταβολισμού. Σαν γαργάρες χρησιμοποιείται για τον πονόλαιμο, τα στοματικά έλκη και τη φλεγμονή των ούλων.

Μαύρο Βατόμουρο

Οι ρίζες αυτού του φυτού συνθλίβονται και χρησιμοποιούνται ως τσάι για την ανακούφιση του βήχα, της διάρροιας και της γενικής εντερικής δυσφορίας.

Φαγόπυρο

Οι σπόροι του χρησιμοποιούνται σε σούπες και ως κουάκερ για την υπέρταση, βοηθά στην πήξη του αίματος και ανακουφίζει τη διάρροια. Είναι ένας διατροφικός θησαυρός.

Καγιέν

Οι λοβοί χρησιμοποιούνται ως παυσίπονο όταν λαμβάνεται με το φαγητό ή σε τσάι. Επίσης χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της αρθρίτιδας και τα πεπτικά προβλήματα. Οι ιδιότητες του καγιέν έχουν καταγραφεί σε πολλά προηγούμενα άρθρα μας.

Χαμομήλι

Τα φύλλα και τα άνθη χρησιμοποιούνται ως τσάι για την αντιμετώπιση εντερικών προβλημάτων και τη ναυτία. Έχει καταπραϋντικές ιδιότητες.

Εχινάκεια

Είναι ένα κλασικό φάρμακο των Ιθαγενών Αμερικάνων που χρησιμοποιείται για να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα. Καταπολεμά τις λοιμώξεις και τον πυρετό. Επίσης χρησιμοποιείται ως αντισηπτικό και γενική θεραπεία για το κρυολόγημα, τον βήχα και τη γρίπη.

Ευκάλυπτος

Χρησιμοποιείται σε μορφή τσαγιού ή λαδιού για τη θεραπεία του βήχα, τον πόνο στο λαιμό, τη γρίπη και τον πυρετό. Καθαρίζει και αποτοξινώνει το αναπνευστικό σύστημα.

Μάραθος

Ένα φυτό με γεύση γλυκόριζας. Βοηθά την πέψη, προσφέρει ανακούφιση από τη διάρροια και ήταν μια γενική θεραπεία για το κρυολόγημα. Επίσης χρησιμοποιείται ως κατάπλασμα για την ανακούφιση των ματιών και τους πονοκεφάλους.

Τζίντζερ

Ένα άλλο σούπερ φυτό της ιατρικής των Ινδιάνων. Η ρίζα του συνθλίβεται και είτε προστίθεται ως καρύκευμα στα φαγητά, είτε χρησιμοποιείται ως τσάι, αλοιφή ή κατάπλασμα. Γνωστό για τις εξαιρετικές ιδιότητές του που βοηθούν στην υγεία του πεπτικού συστήματος. Είναι επίσης αντιφλεγμονώδες, βοηθά την κυκλοφορία και μπορεί να ανακουφίσει από τα κρυολογήματα, το βήχα, τη γρίπη, τη βρογχίτιδα και αλλά και τον πόνο στις αρθρώσεις.

Τζινσέγκ

Άλλο ένα φυτό με ιστορία χιλιάδων ετών και στην Ινδιάνικη Ιατρική και στην Κινέζικη. Οι ρίζες χρησιμοποιούνται από τους ιθαγενείς Αμερικανούς, ως πρόσθετο τροφίμων, τσάι και κατάπλασμα για την αντιμετώπιση της κόπωσης, την τόνωση της ενέργειας. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθάει τη συνολική λειτουργία του ήπατος και των πνευμόνων.

Αγιόκλημα

Οι καρποί, τα κλαδιά, τα λουλούδια και τα φύλλα χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία λοιμόξεων του δέρματος. Ως τσάι, χρησιμοποιείται για τη θεραπεία σε κρυολογήματα, πονοκεφάλους και πονόλαιμο. Επίσης, έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Λυκίσκος

Ως τσάι που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία πεπτικών προβλημάτων και συχνά αναμιγνύεται με άλλα βότανα ή φυτά, όπως η αλόη, για να καταπραΰνει τους μυς. Χρησιμοποιείται επίσης για να καταπραΰνει τον πονόδοντο.

Γλυκόριζα

Οι ρίζες και τα φύλλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για το βήχα, το κρυολόγημα, τον πονόλαιμο. Καταπολεμά ιους που είναι ανθεκτικοί σε συμβατικά φάρμακα και αντιμετωπίζει τη γαστρίτιδα.

Κόκκινο σταφύλι

Ο καρπός, τα φύλλα και οι ρίζες συνήθως εγχύονται σε τσάι. Χρησιμοποιείται για τη διαχείριση της φλεγμονής, βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και βοηθά στη θεραπεία των αναπνευστικών παθήσεων.

Αγριοτριανταφυλλιά

Ο καρπός της είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης C και χρησιμοποιείται για τη θεραπεία σε κρυολογήματα, βήχα, εντερική δυσφορία και ως αντισηπτικό και για τη θεραπεία της φλεγμονής.

Λευκό Πεύκο

Ένας σύνηθες δέντρο της Βόρειας Αμερικής. Χρησιμοποιείται ως τυπική θεραπεία για την αναπνευστική δυσχέρεια και την κυκλοφοριακή συμφόρηση στο στήθος.

Δεντρολίβανο

Χρησιμοποιούνται ως αρωματικό φυτό στα τρόφιμα και ως τσάι για τη θεραπεία του πόνου των μυών, τη βελτίωση της κυκλοφορίας και ως γενικό καθαριστικό για το μεταβολισμό. Απορροφά τις τοξίνες του μαγειρεμένου κρέατος και προστατεύει και από την ακτινοβολία. Ενισχύει τη μνήμη.

Φασκόμηλο

Είναι ένα φυσικό εντομοαπωθητικό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση πολλών πεπτικών διαταραχών, τα κρυολογήματα και τον πονόλαιμο. Χρησιμοποιείται και για τον εξαγνισμό του χώρου.

 

 

Check Also

Πέντε αιτίες που προκαλούν φούσκωμα στο στομάχι – Πώς αντιμετωπίζετε

Share Twitter Το έχουν αισθανθεί οι περισσότεροι άνθρωποι. Ένα αίσθημα φουσκώματος και πλήρωσης στο στομάχι …

Ο άνθρωπος που επιβίωσε 382 ημέρες χωρίς φαγητό! (Video)

Share Twitter Η νηστεία για περισσότερο από ένα χρόνο πιθανότατα να ακούγεται μη ρεαλιστικό, αν …