Συμμετοχή Χριστοδουλίδη στην διάσκεψη για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα

Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Χριστοδουλίδης συμμετείχε στην 3η Υπουργική Διάσκεψη για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα, που πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο και οι εργασίες της οποίας ολοκληρώθηκε σήμερα.

Τη διάσκεψη, με τίτλο «Το πνεύμα της Ρόδου: Διαμορφώνοντας μια θετική ατζέντα για τη σταθερότητα και την ευημερία στην περιοχή», απασχόλησαν θέματα ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή, όπως επίσης προκλήσεις, τις οποίες τα κράτη της περιοχής καλούνται να αντιμετωπίσουν.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, έγινε ανταλλαγή απόψεων για ανάληψη κοινών δράσεων προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις προς επίτευξη του στόχου της ανάπτυξης συνθηκών ασφάλειας, ευημερίας και σταθερότητας.

Τονίστηκε, μεταξύ άλλων, η ανάγκη καταπολέμησης της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού, η αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, και της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεων της στις χώρες της περιοχής.

Αναφορές έγιναν επίσης στο Κυπριακό, στην ανάγκη επίλυσης του Μεσανατολικού, στην κατάσταση στη Συρία, ενώ επισημάνθηκε ο ρόλος που διεθνείς οργανισμοί και περιφερειακοί μηχανισμοί συνεργασίας μπορούν να διαδραματίσουν, ώστε να συμβάλουν προς την κατεύθυνση αυτή.

Σε Παρέμβαση του, ο Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε, ανάμεσα σε άλλα, την ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας των χωρών της περιοχής και της ανάπτυξης μιας θετικής ατζέντας, επισημαίνοντας ότι αυτό θα συμβάλλει στη δημιουργία κλίματος συνεργασίας και αλληλοκατανόησης.

Αναφέρθηκε, επίσης, στην ανάπτυξη των τριμερών μηχανισμών συνεργασίας από την Κύπρο και την Ελλάδα και την προστιθέμενη αξία τέτοιων συνεργασιών, τόσο για τις χώρες που συμμετέχουν όσο και για την περιοχή, γενικότερα.

Κύπρος και Ελλάδα, ως κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προωθούν την ανάγκη ενεργότερης εμπλοκής της Ένωσης στα τεκταινόμενα της περιοχής, τόσο λόγω της γεωστρατηγικής σημασίας της Ανατολικής Μεσογείου όσο και των ποικίλων προκλήσεων που έχει να αντιμετωπίσει, ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών.

Στο πλαίσιο της Διάσκεψης, και αναφερόμενος στον ρόλο της νεολαίας, η οποία αποτελεί την κινητήρια δύναμη του μέλλοντος για τις χώρες της περιοχής, ο κ. Χριστοδουλίδης ενημέρωσε τους συνέδρους για τη Διάσκεψη Νεολαίας με θέμα «Κτίζοντας Γέφυρες για την καταπολέμηση της Ριζοσπαστικοποίησης και του Εξτρεμισμού», που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία τον Δεκέμβριο 2017 από τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου (ΟΝΕΚ), με τη συμμετοχή νέων από όλες τις χώρες που συμμετέχουν στην Διάσκεψη της Ρόδου, και με τη στήριξη του Υπουργείου Εξωτερικών και του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

Ανακοίνωσε επίσης την πρόθεση της ΟΝΕΚ, μέσα στο πλαίσιο της Διάσκεψης της Ρόδου, να συνδιοργανώσει με το Υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, μια νέα διάσκεψη περί τα τέλη του 2018 με θέμα την Κυβερνοασφάλεια, μια πρωτοβουλία την οποίαν χαιρέτισαν οι συμμετέχοντες στη Διάσκεψη.

Εξάλλου, κατά τη συζήτηση για τις προσπάθειες επίτευξης συνθηκών ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή, Ελλάδα, Αίγυπτος και Λίβανος εξέφρασαν την υποστήριξη τους στην ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού και επανένωσης της Κύπρου στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων των ΗΕ και των αρχών και αξιών της ΕΕ, χωρίς εγγυήσεις, παρεμβατικά δικαιώματα και μόνιμη παρουσία ξένου στρατού στο νησί.

Σημείωσαν ότι μια τέτοια εξέλιξη θα συμβάλει καθοριστικά στην επίτευξη του στόχου της ασφάλειας και σταθερότητας της περιοχής και εξέφρασαν την ανάγκη για σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας να εξερευνά και να εκμεταλλεύεται τον φυσικό της πλούτο στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη.

Στο περιθώριο της Διάσκεψης ο Υπουργός Εξωτερικών είχε διμερείς συναντήσεις με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Κοτζιά, τον Πρόεδρο της 72ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών κ. Miroslav Lajcak, τον Γενικό Γραμματέα του Συνδέσμου Συνεργασίας των χωρών του Κόλπου κ. Abdul Latif bin Rashind Al Zayani, τον Υπουργό Εξωτερικών της Παλαιστίνης Δρα Diyad Al-Malki, τον Υπουργό Εξωτερικών της Αλβανίας κ. Ditmir Bushati και τον Βοηθό Υπουργό Εξωτερικών Ευρωπαϊκών Θεμάτων της Αιγύπτου κ. Amr Ramadan.

Στο πλαίσιο των συναντήσεων, ο κ. Χριστοδουλίδης είχε την ευκαιρία να ενημερώσει για τις προσπάθειες επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού και να ανταλλάξει απόψεις για ευρωπαϊκά και περιφερειακά θέματα.

Ο Υπουργός Εξωτερικών επιστρέφει στην Κύπρο σήμερα το απόγευμα.

Check Also

Κτύπησαν υπάλληλο περιπτέρου για να πάρουν τα 300 ευρώ

Share Twitter Κτύπησαν υπάλληλο περιπτέρου για να πάρουν τα 300 ευρώ Σύμφωνα με τα υπό …

Καταζητείται 27χρονος για υπόθεση κλοπής (Photo)

Share Twitter Καταζητείται 27χρονος για υπόθεση κλοπής  Η Αστυνομία καταζητεί το πρόσωπο που απεικονίζεται στη …