Ο Τσίπρας κλείνει τα μάτια στις προβλέψεις του ΔΝΤ και υπόσχεται παροχές…

Το ΔΝΤ πάγωσε την Αθήνα προβλέποντας ότι με τα σημερινά δεδομένα το πρωτογενές πλεόνασμα που θα πετύχει η Ελλάδα την επόμενη χρονιά θα είναι μόλις 2,2% έναντι του στόχου 3,5%…

Δεν θα είναι εύκολη η σύγκρουση της κυβέρνησης με το ΔΝΤ ούτε στην τρίτη αξιολόγηση. Αυτό ήταν μάλλον αναμενόμενο, με βάση την παλαιότερη εμπειρία, έγινε όμως ξεκάθαρο χθες, με τα πυρά που εξαπέλυσαν οι δύο πλευρές, μέσω διαφορετικών προβλέψεων για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και ειδικά για τα μεγέθη του 2018. Το κλίμα αρχίζει να βαραίνει για τα καλά, λίγες μέρες πριν να έλθουν οι Θεσμοί στη χώρα για την έναρξη των διαπραγματεύσεων.

Το ΔΝΤ πάγωσε την Αθήνα προβλέποντας ότι με τα σημερινά δεδομένα το πρωτογενές πλεόνασμα που θα πετύχει η Ελλάδα την επόμενη χρονιά θα είναι μόλις 2,2% έναντι του στόχου 3,5% και στρώνοντας έτσι το χαλί για την έλευση νέων σκληρών μέτρων.

Στην παρέμβαση του ΔΝΤ απάντησε από τη Θεσσαλία ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, σε μία προσπάθεια να αποτρέψει τη δημιουργία μίας απαισιόδοξης εικόνας. Ο πρωθυπουργός «πάτησε» πάνω στην άλλη πρόβλεψη του ΔΝΤ, αυτή που αφορά στον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας για το 2018, για να υποστηρίξει ότι τα πράγματα πηγαίνουν καλά και θα πάνε ακόμα καλύτερα!

«Ακόμη και οι «άσπονδοι φίλοι» μας, το ΔΝΤ, που συστηματικά υποτιμούσε τις προβλέψεις του για την Ελλάδα από το 2015 και μετά, προβλέπει ότι η ανάπτυξη για το 2018 θα φτάσει το 2,65%. Εγώ πιστεύω ότι θα έχουμε παραπάνω» προέβλεψε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, ενώ εκτίμησε ότι και «το 2017 θα κλείσει με μπροστά τον αριθμό 2 στο ποσοστό του ρυθμού ανάπτυξης».

Πρόσθεσε δε ότι «σύμφωνα με τις προβλέψεις, θα είμαστε μία από τις χώρες της ευρωζώνης με υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης. Πρέπει να συνεννοηθούμε για ένα πράγμα: ποια ανάπτυξη θέλουμε», ενώ μίλησε και πάλι για «έκρηξη» επενδύσεων και ιδιωτικής κατανάλωσης, μετά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Είναι προφανές ότι οι δύο πλευρές ακονίζουν μαχαίρια ενόψει της αξιολόγησης, όπως είναι σαφές όμως ότι η διαφορά των εκτιμήσεων και των προβλέψεων θα οδηγήσει πιθανότατα σε χρονοβόρες συζητήσεις, οι οποίες μόνο σε καλό δεν καταλήγουν για την ελληνική κυβέρνηση και κυρίως του φορολογούμενους και τους συνταξιούχους.

Ο πρωθυπουργός εμφανίζεται υπεραισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας, καθώς είναι ουσιαστικά η μόνη άμυνα που διαθέτει, με τα στοιχεία όμως να είναι αμφιλεγόμενα: Η υστέρηση των εσόδων τους τελευταίους μήνες δείχνει ότι η πολιτική της υπερφορολόγησης έχει εξαντληθεί, καθώς εξάντλησε τη φοροδοτική ικανότητα των πολιτών.

Από την άλλη και το ΔΝΤ ξεκινά συνήθως βάζοντας τον πήχη των απαιτήσεών του πολύ ψηλά, αλλά συνήθως καταφέρνει να πετύχει τα περισσότερα από όσα ζητάει. Σε αυτή την τρίτη αξιολόγηση ο αστάθμητος παράγοντας, καθότι είναι άγνωστος ακόμα ο επόμενος υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, είναι τι θα κάνουν οι Ευρωπαίοι.

Η ευρωλίστα

Στο μεταξύ στην κυβέρνηση έχουν κι άλλες… φαγούρες, εξαιτίας των πολλών εσωκομματικών προβλημάτων. Μεταξύ αυτών είναι και ο προβληματισμός που έφερε στο Μαξίμου η ανεξαρτητοποίηση του Κώστα Χρυσόγονου, που άφησε τον ΣΥΡΙΖΑ με τους μισούς ευρωβουλευτές απ’ όσους είχε εκλέξει το 2014. Ο προβληματισμός αυτός οδηγεί, λέγεται, στη σκέψη για αλλαγή του συστήματος της σταυροδοσίας στις εκλογές και στην επαναφορά της λίστας. Έτσι ώστε, λένε από την κυβέρνηση όσοι κάνουν αυτές τις σκέψεις, να μην έχουν ελπίδες εκλογής μόνο οι πασίγνωστοι υποψήφιοι και κυρίως οι τηλεοπτικώς δραστήριοι. Και κυρίως να μην είναι εύκολη η ανεξαρτητοποίηση, αφού με τη σταυροδοσία οι ευρωβουλευτές μπορούν να επικαλεστούν την προσωπική επίδοση και απήχηση που έχουν, ως το κύριο λόγο της εκλογής τους, ενώ με τη λίστα είναι σαφές ότι οφείλουν την έδρα τους στα κέφια της ηγεσίας και ασφαλώς έχουν πιο έντονη την υποχρέωση να την επιστρέψουν, εάν θέλουν να διαφοροποιηθούν από το κόμμα τους.

Check Also

Ελλάδα: Με υψηλές θερμοκρασίες ξεκινά η εβδομάδα – Αισθητή πτώση από αύριο

Share Twitter Σε υψηλά επίπεδα ο υδράργυρος και σήμερα, ενώ η θερμοκρασία θα αρχίσει να …

Ο Ζάεφ πανηγυρίζει ξανά: Όλος ο κόσμος αναγνωρίζει τη «μακεδονική» γλώσσα

Share Twitter Στα «κέρδη» των Σκοπίων από τη Συμφωνία των Πρεσπών μετά τη συνάντηση που …