Νέα δεδομένα για τις αρνητικές επιπτώσεις του στρες στην υγεία

Νέα εργαστηριακή μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Nature Scientific Reports, δείχνει ότι το στρες μπορεί να είναι εξίσου επιβλαβές για το πεπτικό σύστημα με μια «ανθυγιεινή» δίαιτα.

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές συνέκριναν τις επιπτώσεις του στρες και της κατανάλωσης δίαιτας με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, στην εντερική μικροχλωρίδα ενήλικων ποντικιών.

Τα αποτελέσματα των αναλύσεων έδειξαν πως το στρες προκάλεσε παρόμοιες μεταβολές στην εντερική μικροχλωρίδα με αυτές που προέκυψαν μετά από κατανάλωση πλούσιας σε λίπος δίαιτας. Ωστόσο, το παραπάνω εύρημα καταγράφηκε μόνο στα θηλυκά ποντίκια, γεγονός που υποδηλώνει πιθανές διαφορές στην απόκριση στο στρες μεταξύ των δύο φύλων.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, αν και το στρες μπορεί να είναι επιβλαβές με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, η παρούσα μελέτη είναι η πρώτη που το συνδέει με συγκεκριμένες μεταβολές στην εντερική μικροχλωρίδα.

Κλείνοντας, σχολιάζουν πως συχνά αντιμετωπίζουμε το στρες σαν ένα καθαρά ψυχολογικό φαινόμενο, ενώ στην πραγματικότητα, φαίνεται ότι μπορεί να επηρεάσει και τη σωματική υγεία.

Check Also

Βρέθηκε νανομόριο που εμποδίζει τη μετάσταση του καρκίνου του μαστού

Αμερικανοί επιστήμονες εντόπισαν ένα νέο τρόπο πρόληψης της εξάπλωσης του τριπλά αρνητικού καρκίνου του μαστού. …

Τι θεωρούν σέξι οι γυναίκες πάνω στον άντρα…

Μία νέα έρευνα βγήκε στο φως της δημοσιότητας αποκαλύπτοντας τα 30 πιο σέξι σημεία ενός …