ΜΗΝ αγνοήσετε αυτά τα σημάδια αφυδάτωσης του οργανισμού

Το νερό είναι πηγή ζωής και εξαιρετικά σημαντικό για τη ζωή κάθε ανθρώπινου οργανισμού και για την υγεία του.

Παρόλα αυτά, αρκετοί άνθρωποι δεν πίνουν αρκετό νερό καθημερινά ή δεν πίνουν την απαραίτητη ποσότητα νερού και είτε επειδή αμελούν και ξεχνούν να ενυδατώσουν τον οργανισμό τους, είτε επειδή δεν βρίσκουν ενδιαφέρον στο νερό, καταλήγουν σε συνθήκες σοβαρής αφυδάτωσης, που είναι μια κατάσταση πολύ πιο σοβαρή απ’ ό,τι νομίζουμε.

Αν ωστόσο επιμένετε να μην πίνετε το νερό που πρέπει να πίνετε, έχετε υπόψη σας, τα παρακάτω συμπτώματα αφυδάτωσης που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αγνοήσετε, ως ασήμαντα:

Πόνος στις αρθρώσεις

Οι χόνδροι και οι δίσκοι της σπονδυλικής στήλης, αποτελούνται από περίπου 80% νερό. Υπάρχει απόλυτη ανάγκη να διατηρηθεί σε καλή κατάσταση η λειτουργία των οστών, ώστε να μην υπάρχουν πόνοι σε κάθε βήμα που κάνετε. Διατηρώντας το σώμα σας ενυδατωμένο, εξασφαλίζετε ότι οι αρθρώσεις σας μπορούν να απορροφήσουν το σοκ από τις ξαφνικές κινήσεις όπως το τρέξιμο, το άλμα ή μια αδέξια πτώση.

Νιώθετε ότι είστε σε λήθαργο

Εαν καταβάλλετε μεγάλη προσπάθεια, ακόμα και για να φέρετε εις πέρας απλές κινήσεις, τότε έχετε σοβαρό πρόβλημα αφυδάτωσης. Η έντονη κόπωση και αδυναμία συχνά παρερμηνεύονται σαν αποτέλεσμα έλλειψης ύπνου, αλλά αν παρατηρήσετε τις συνήθειές σας, θα δείτε ότι δεν φταίει η αϋπνία μιας νύχτας, αλλά η αφυδάτωση πολλών ημερών.

Χρωματισμός ούρων

Εαν τα ούρα σας έχουν βαθύ κίτρινο χρώμα ή μυρίζουν έντονα, τότε είναι ώρα να αυξήσετε την κατανάλωση νερού. Όταν το σώμα σας δεν έχει τα υγρά που χρειάζεται για να καθαριστεί, τότε τα νεφρά πιέζονται να δημιουργήσουν υγρά, κάτι που συχνά οδηγεί σε λοιμώξεις το ουροποιητικού. Όσο περισσότερο νερό πίνετε, τόσο πιο καθαρά και άοσμα θα είναι τα ούρα σας.

Οι αρρώστιες διαρκούν περισσότερο

Το νερό επιτρέπει στο σώμα να αποβάλλει συνεχώς τις τοξίνες. Τα όργανα δουλεύουν για να φιλτράρουν τα συγκεκριμένα στοιχεία, όπως μια μηχανή. Ωστόσο, αν δεν πίνετε αρκετό νερό, τίποτα δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά. Αυτό που συμβαίνει σε ένα αφυδατωμένο σώμα είναι ότι τα όργανα αρχίζουν να τραβούν νερό από αποθηκευμένες περιοχές όπως το αίμα, πράγμα που οδηγεί σε μια εντελώς νέα σειρά προβλημάτων.

Σύγχυση

Η σύγχυση είναι ένα από τα συνηθέστερα συμπτώματα της αφυδάτωσης. Το σώμα μπαίνει σε κατάσταση σοκ, όταν έχει σοβαρές ελλείψεις σε υγρά, και όχι μόνο, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζει δυσκολία στη συγκέντρωση, να υπάρχει δυσκολία στη λήψη αποφάσεων, ακόμα και στην άρθρωση λέξεων και φράσεων.

Ζαλάδα

Οι ζαλάδες και ο ίλιγγος υποννοούν και αυτά αφυδατωμένο και «στεγνό» οργανισμό. Δοκιμάστε να πιείτε νερό και αν τα συμπτώματα συνεχίζουν, τότε είναι πιθανό να ευθύνονται σε κάτι άλλο, όπως είναι οι παρενέργειες από κάποια φαρμακευτική αγωγή.

Ταχυκαρδία

Η καθημερινή ενυδάτωση του οργανισμού γίνεται ακόμα πιο επιτακτική, όταν η έλλειψή της επηρεάζει τους καρδιακούς παλμούς. Πίνετε καθημερινά 8-10 ποτήρια νερό καθώς η ταχυκαρδία, που προκαλείται –και- από την αφυδάτωση, μπορεί σε βάθος χρόνου να προκαλέσει περαιτέρω προβλήματα στην καρδιά.

Αδυναμία

Το ανθρώπινο σώμα αποτελείται από 75% νερό, οπότε όταν βρίσκεται σε έλλειψη υγρών γίνεται άμεσα αντιληπτό. Το αφυδατωμένο σώμα συχνά νιώθει αδυναμία και αντιμετωπίζει δυσκολία στο να εκτελέσει και την πιο απλή εργασία. Όπως και στην περίπτωση του λήθαργου, το σύμπτωμα της αδυναμίας μπορεί εύκολα να αποδωθεί αλλού, αλλά αν παρατηρήσετε πως δεν έχετε πρόβλημα ύπνου, αλλά εν αντιθέσει έχετε περάσει μέρες ολόκληρες χωρίς το απαραίτητο νερό, τότε μάλλον έχετε σοβαρό θέμα αφυδάτωσης.

Μυικές κράμπες

Τέλος, οι κράμπες και οι μυικοί σπασμοί είναι ένα από τα αποτελέσματα ενός αφυδατωμένου σώματος, γι’ αυτό φροντίστε να πίνετε νερό ποσότητας αντίστοιχης του σωματικού σας βάρους ώστε να μη φτάσει σε αυτό το σημείο το σώμα σας. Επιλέον, η σωστή ενυδάτωση του οργανισμού βοηθάει ακόμα και στην αντιμετώπιση των μυικών σπασμών κατά τη διάρκεια της περιόδου.

Η μυϊκή μάζα μειώνεται

Οι μύες αποτελούνται κυρίως από νερό. Προφανώς, λιγότερο νερό στο σώμα σημαίνει λιγότερη μυϊκή μάζα. Η κατανάλωσή του πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από μια προπόνηση, σας κρατά ενυδατωμένους. Επιπλέον, μεταφέρει το νερό στα σωστά σημεία του σώματος και μειώνει την πιθανότητα ανάπτυξης φλεγμονής και πόνου που σχετίζεται με την άσκηση και την άρση βαρών.

Περισσότερη πείνα

Όταν είστε αφυδατωμένοι, το σώμα μπορεί να αρχίσει να σκέφτεται ότι χρειάζεται φαγητό. Αυτό συμβαίνει καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας αλλά και της νύχτας, με αποτέλεσμα να νιώθετε λαχτάρα για επιπλέον σνακ. Ωστόσο, η κατανάλωση φαγητού δημιουργεί περισσότερη δουλειά για το σώμα, ενώ το νερό καθαρίζει τα όργανα και τα προμηθεύει με όσα στοιχεία χρειάζονται για να γίνουν όλες οι διαδικασίες που απαιτεί ένας οργανισμός.

Πεπτικά προβλήματα

Αναφέραμε προηγουμένως τη βλέννα στο στόμα και το λαιμό και πώς η διατήρηση της ενυδάτωσης επιτρέπει στη μεμβράνη να λειτουργεί σωστά. Αυτό ισχύει και για ολόκληρο το πεπτικό σύστημα. Χωρίς την κατάλληλη ενυδάτωση, η ποσότητα και η ισχύς της βλέννας μειώνεται, επιτρέποντας στο οξύ του στομάχου να δημιουργήσει μερικές σημαντικές εσωτερικές βλάβες. Ως αποτέλεσμα, εμφανίζονται συμπτώματα καούρας και δυσπεψίας.

 

Check Also

Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down

Share Twitter Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down H 21η Μαρτίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα …

Ερευνα: Οι ευεργετικές συνέπειες του μεσημεριανού ύπνου

Share Twitter Οι άνθρωποι που έχουν τη συνήθεια να παίρνουν ένα μεσημεριανό υπνάκο είναι πιθανότερο …