Μάχες με τις φλόγες σε όλη την Ελλάδα…

Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβέστες σε διάφορα σημεία της χώρας για να θέσουν υπό έλεγχο αλλά και να σβήσουν τις ήδη ελεγχόμενες πυρκαγιές. Από την άλλη πλευρά, σε επιφυλακή βρίσκονται οι δυνάμεις κυρίως σε Δυτική Ελλάδα, Ιόνιο και Πελοπόννησο, καθώς από το μεσημέρι προβλέπονται ισχυροί άνεμοι, με τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς να είναι πολύ υψηλός και σήμερα.

Πυρκαγιά που ξέπσασε σε δασική έκταση στα Καμένα Βούρλα Φθιώτιδας, τέθηκε κατά το μεγαλύτερο μέρος της υπό έλεγχο λίγο μετά τις 4 το μεσημέρι. Σύμφωνα με ενημέρωση του Πυροσβεστικού Σώματος, στο σημείο επιχειρούν 26 πυροσβέστες με 12 οχήματα, 14 άτομα πεζοπόρο τμήμα, ένα αεροσκάφος Canadair και δύο αεροσκάφη PZL. Σύμφωνα με το lamiareport.gr, η πυρκαγιά ξεκίνησε πάνω από την Εθνική Οδό Λαμίας – Αθηνών, κοντά στα σπίτια και καίει πευκοδάσος πριν την Καρυά Καμένων Βούρλων.

Φωτιά κοντά στο προπονητικό του Παναθηναϊκού

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε λίγο πριν τις 10 το πρωί σε δασική έκταση στη Βίλιζα Κορωπίου. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά πέρασε από τις παρυφές του οικισμού και κατακαίει χαμηλή βλάστηση, πίσω από το προπονητικό κέντρο του Παναθηναϊκού. Στην περιοχή επί του παρόντος δεν φυσούν ισχυροί άνεμοι, αλλά το ανάγλυφο του εδάφους δεν επιτρέπει στα οχήματα να πλησιάσουν το μέτωπο της πυρκαγιάς. Για την κατάσβεσή της επιχείρξσαν 3 ελικόπτερα , 25 πυροσβέστες με 10 οχήματα και δύο ομάδες πεζοπόρα τμήματα και το μεσημέρι ανακοινώθηκε ότι βρίσκεται σε ύφεση.

Συνεχίζουν να καίνε οι φωτιές στη Ζάκυνθο

Νέα μεγάλη πυρκαγιά βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή Κοιλιομένος στη βόρεια πλευρά του νησιού και καίει δασική έκταση. Στο σημείο βρίσκονται ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής, ενώ αναμένονται και δύο αεροσκάφη PZL από την Κεφαλλονιά.

Παρά την ολονύχτια μάχη με τις φλόγες των πυροσβεστών, και το γεγονός ότι οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύθηκαν από τη Θεσσαλία και την Αθήνα, η εστία που βρίσκεται μερικά χιλιόμετρα πάνω από τα χωριά Καλλιθέα και Πηγαδάκια συνεχίζει να κατακαίει μεγάλες εκτάσεις. Σύμφωνα με την πυροσβεστική, το πρωί του Σαββάτου η εικόνα ήταν λίγο καλύτερη στις χθεσινές εστίες κοντά στο Καπελέτι, ενώ το θετικό είναι πως δεν απειλούνται σπίτια. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στην περιοχή αποτελούνται από συνολικά 58 πυροσβέστες με 24 οχήματα, 1 ελικόπτερο και 10 άτομα πεζοπόρο. Στο Καταστάρι Ζακύνθου, στην κορυφογραμμή του όρους Βραχίωνα, υπάρχουν αναζωπυρώσεις, οι οποίες όμως τίθενται άμεσα υπό έλεγχο.

Καίει η φωτιά στην Ιεράπετρα

Πολύωρη μάχη δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις για να ελέγξουν την πυρκαγιά στο Στόμιο Ιεράπετρας, η οποία εκδηλώθηκε τα μεσάνυχτα, έχοντας μέχρι στιγμής κάψει 20 στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης και 20 στρέμματα καλαμιώνων. Αυτή την ώρα επιχειρούν εννέα πυροσβεστικά οχήματα με είκοσι πυροσβέστες, πεζοπόρο τμήμα, ενώ στην προσπάθεια συμβάλλει και η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Σύμφωνα με το συντονιστικό της Πυροσβεστικής, δεν υπάρχουν φόβοι για κατοικίες, ενώ ζημιές έχουν υποστεί μικρός αριθμός θερμοκηπίων.

Σε ύφεση, ή οριοθετημένες, χωρίς να εμπνέουν ανησυχίες είναι οι πυρκαγιές στα Κύθηρα, (όπου χτες αποδεσμεύτηκαν και άλλες πολλές δυνάμεις), στις Μαριές Ζακύνθου, στο Νεοχώρι Γορτυνίας και στο Βροντερό Φλώρινας.

Οι δύο πυρκαγιές, που εισήλθαν χτες από την Αλβανία στις περιοχές Παλαμπάς και Λημέρι στις Φιλιάτες Θεσπρωτίας, βρίσκονται σε εξέλιξη και επιχειρούν συνολικά 14 πυροσβέστες με 7 οχήματα και 5 άτομα πεζοπόρο τμήμα. Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με την πυροσβεστική η εικόνα που παρουσιάζεται είναι καλύτερη.

Σε ποιες περιοχές υπάρχει κίνδυνος να εκδηλωθεί πυρκαγιά

Συγκεκριμένα, ο Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, δίνει δείκτη κινδύνου 4 για τους νομούς Αρκαδίας, Λακωνίας, Μεσσηνίας, Αχαΐας, Ηλείας, Αιτωλοακαρνανίας και στα νησιά Κέρκυρα, Κεφαλλονιά, Ιθάκη, Λευκάδα και Ζάκυνθο.

Υψηλός κίνδυνος προβλέπεται για τους νομούς Αττικής, Εύβοιας, Βοιωτίας, Φωκίδας, Φθιώτιδας, Κορινθίας, Μαγνησίας, Πιερίας, Ημαθίας, Λάρισας, Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Ιωαννίνων, Πρέβεζας, Θεσπρωτίας, Άρτας, Αργολίδας και στα νησιά Κύθηρα, Κρήτη, Χίο, Σάμο, Ικαρία και στα Δωδεκάνησα.

Κατά τη διάρκεια του τελευταίου 24ώρου και συγκεκριμένα από ώρα 06:00 της 11-08-2017 έως 06:00 της 12-08-2017, εκδηλώθηκαν 46 δασικές πυρκαγιές σε όλη την επικράτεια, εκ των οποίων οι περισσότερες τέθηκαν άμεσα υπό έλεγχο στο αρχικό τους στάδιο.

Από τις πυρκαγιές των τελευταίων ημερών, υπό έλεγχο έχουν τεθεί οι πυρκαγιές στην Καισαριανή, στο Τσεκούρι της Πάργας, στα Αμπέλια Αγρινίου, στο Μαζαράκι Ηλείας και στην Πρέβεζα, ενώ έχει κατασβεστεί η πυρκαγιά στο Δίλοφο Φαρσάλων.

Σημειώνεται ότι για την πυρκαγιά στην περιοχή Σκαμνούλα στην Πρέβεζα, συνελήφθη στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας 52χρονος, για πυρκαγιά από αμέλεια σε αγροτική έκταση, συνέπεια εκτέλεσης εργασιών με χρήση τροχού κοπής.