Κ.Ε: Οι σχεδιασμοί της Exxon Mobil προχωρούν κανονικά

Η Κυπριακή Κυβέρνηση χαιρέτισε σήμερα, δια του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Πρόδρομου Προδρόμου, την έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Προδρόμου είπε ότι «χαιρετίζουμε την έκθεση του ΓΓ των ΗΕ που κυκλοφόρησε στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού σχετικά με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ», προσθέτοντας ότι «ο προϋπολογισμός της δύναμης για την περίοδο του δεύτερου εξαμήνου του 2018 και του πρώτου εξαμήνου του 2019 προβλέπει μάλιστα μια μικρή αύξηση στις δαπάνες.

Με δεδομένη την προσπάθεια εξορθολογισμού που γίνεται στο πλαίσιο των ΗΕ για τις ειρηνευτικές αποστολές, μάς ικανοποιεί η διαβεβαίωση που έχουμε από τη Γενική Γραμματεία του Οργανισμού ότι δεν θα επηρεαστεί σε καμιά περίπτωση η αποστολή και η αποτελεσματικότητα της δύναμης στην Κύπρο.

Σημειώνουμε ότι η δύναμη θα συνεχίσει να επικεντρώνεται, όπως αναφέρεται στην έκθεση, σε προσπάθειες που συμβάλλουν στην επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού, που είναι ο κύριος στόχος μας, και στην επιστροφή σε κανονικές συνθήκες στη χώρα μας».

Ερωτηθείς πού επικεντρώνεται η Λευκωσία σε σχέση με τη Σύνοδο της Βάρνας, και σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι δεν υπάρχει το δικαίωμα βέτο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν είναι θέμα δικαιώματος βέτο. Η συνάντηση της Βάρνας είναι συνάντηση μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας. Είναι προγραμματισμένη.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε καταθέσει τα γεγονότα και τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που έγινε πρόσφατα και ως αποτέλεσμα είχαμε την ομόφωνη τοποθέτηση των ’27’, όπως δημοσιοποιήθηκε με τη δήλωση του Προέδρου του Συμβουλίου κ. Τουσκ.

Τελικές αποφάσεις για την προγραμματισμένη Συνάντηση ΕΕ-Τουρκίας στη Βάρνα, θα ληφθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 22 Μαρτίου.

Η Κυπριακή Δημοκρατία και ο Πρόεδρος μας δεν προσπαθεί να εμποδίσει τις σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ. Δεν είναι αυτός ο στόχος, αλλά το να εξασφαλίσουμε ότι θα ισχύσουν οι προϋποθέσεις που θέτει η ΕΕ ως προς τον τερματισμό της επιθετικής συμπεριφοράς και των προκλήσεων από την Τουρκία άλλα και για σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και την έμπρακτη σχέση καλής γειτονίας».

Σε ερώτηση αν η θέση της Λευκωσίας είναι να τεθούν όροι στην Τουρκία από την ΕΕ ώστε να πραγματοποιηθεί η Συνάντηση της Βάρνας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «στην επόμενη τακτική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα συζητηθεί το θέμα, θα εκτιμηθεί η κατάσταση και θα ληφθούν αποφάσεις. Εκεί θα συμμετάσχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος μαζί με τους εταίρους μας, συλλογικά θα λάβουν αποφάσεις. Δεν υπάρχει θέμα να προκαταλάβουμε ποια θα είναι η στάση της κυπριακής πλευράς. Το σίγουρο, όμως, είναι η επιδίωξη μας, και η επιδίωξη μας είναι να βρεθούν τρόποι – και αξιοποιούμε όλα τα μέσα και όλες τις διπλωματικές οδούς, πολύ περισσότερο τη συμμετοχή μας στην ΕΕ – προκειμένου να τερματιστεί η προκλητικότητα και η προσπάθεια παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Δημοκρατίας».

Ερωτηθείς αν η Κυβέρνηση εκτιμά ότι θα αποτελούσε επιτυχία η έκδοση μιας καταδικαστικής δήλωσης από πλευράς της ΕΕ ή αν αναμένεται κάτι πιο απτό, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ο στόχος είναι να φέρουν αποτέλεσμα αυτά, τα οποία η ΕΕ περιμένει και ζητά από την Τουρκία. Με κάθε τρόπο εστιαζόμαστε σε αυτό τον σκοπό. Υπάρχουν διάφορα μέσα και τρόποι και η ίδια η ΕΕ προβληματίζεται, όπως έδειξαν και οι χθεσινές δηλώσεις της Γερμανίδας Καγκελαρίου».

Κληθείς να πει αν αυτοί οι τρόποι αφορούν και τη χρηματική βοήθεια από την ΕΕ προς την Τουρκία για το μεταναστευτικό, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «το τι θα είναι αποτελεσματικότερο θα φανεί στις συζητήσεις που θα γίνουν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Οι σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ έχουν πολλές διαστάσεις και η ίδια η ΕΕ αναζητεί τρόπους, ούτως ώστε οι πολιτικές και η συμπεριφορά της Τουρκίας να είναι τέτοια που να συμβάλλει σε μια βελτίωση των σχέσεων Ευρώπης – Τουρκίας. Να μην ξεχνάμε ότι στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν είναι μόνο τα κυπριακά θέματα, υπάρχουν και άλλα πολύ σημαντικά θέματα που αφορούν την Τουρκία και που απασχολούν και τους υπόλοιπους εταίρους μας».

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις της Καγκελαρίου της Γερμανίας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «οι δηλώσεις της κας Μέρκελ θέτουν το πλαίσιο προβληματισμού και βεβαίως είναι πολύ σημαντική διαπίστωση ότι ναι, το Κυπριακό είναι ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα για το οποίο ενδιαφέρονται και οι εταίροι μας να βρει τη λύση του. Και η ειδική αναφορά της κας Μέρκελ ότι η Τουρκία έχει κεντρικό ρόλο να παίξει νομίζουμε ότι στέλλει το ξεκάθαρο μήνυμα».

Ερωτηθείς αν υπάρχει κάτι νεότερο σε σχέση με πραγματοποίηση δείπνου μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη και του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν υπάρχει κάτι νεότερο. Αναμένουμε και ελπίζουμε ότι θα υπάρξει ανταπόκριση από την πλευρά του Τουρκοκύπριου ηγέτη για να γίνει αυτή η προκαταρκτική συνάντηση. Αν θα είναι δείπνο θα το δούμε. Πρέπει να γίνει μια συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο, ούτως ώστε να ξεκαθαρίσουν κάποια πράγματα. Και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, όπως είναι η θεσμική τάξη πραγμάτων και εκπροσωπώντας την ελληνοκυπριακή πλευρά, διαπραγματεύεται με τον κ. Ακκιντζί, ο οποίος εκπροσωπεί την τουρκοκυπριακή πλευρά».

Σε ερώτηση αν η επικείμενη επίσκεψη του Υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιος για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις κ. Μίτσιελ στην Κύπρο, σε συνάρτηση με την έναρξη εργασιών της ExxonMobil στην κυπριακή ΑΟΖ, αποτελεί κομβικό παράγοντα για να σταλούν μηνύματα απρόσκοπτης συνέχισης του ενεργειακού προγράμματος της Κύπρου, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «θεωρούμε σημαντική την επίσκεψη του κ. Μίτσιελ.

Σημειώνουμε και είναι κατανοητό ότι η επίσκεψη αυτή -όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά και σε άλλες χώρες οι οποίες εμπίπτουν στην αρμοδιότητα που έχει στο πλαίσιο της Αμερικανικής Κυβέρνησης – είναι ακόμα μια ευκαιρία για να συζητήσουμε τόσο για διμερή θέματα, τα οποία υπάρχουν, όσο και γενικότερα, μιλώντας για τις ΗΠΑ, για την προσπάθεια που καταβάλλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ούτως ώστε να επανέλθουμε σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού, εφόσον βέβαια προηγουμένως αρθούν όλα αυτά τα γεγονότα που δεν λειτουργούν θετικά. Δηλαδή, οι συγκεκριμένες ενέργειες από πλευράς Τουρκίας.

Η επίσκεψη του κ. Μίτσιελ γίνεται κατανοητό ότι σχετίζεται με το γεγονός ότι μόλις έχει αναλάβει αυτό το χαρτοφυλάκιο».

Ερωτηθείς είπε ότι «το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεχίζεται και θα συνεχιστεί κανονικά. Οι ανάδοχες εταιρείες, η ExxonMobil μαζί με την Qatar Petroleum, έχουν προγραμματίσει τις έρευνες τους, έχουν και την αρμοδιότητα και συμβατικές υποχρεώσεις απέναντι στη Δημοκρατία.

Προωθείται κανονικά αυτό το πρόγραμμα, οι εταιρείες κάνουν τους δικούς τους σχεδιασμούς σε συνεννόηση πάντα με την Κυπριακή Δημοκρατία και λαμβάνοντας υπόψη και ανακοινώσεις που έχει κάνει (η ExxonMobil) πιστεύουμε δεν χρειάζεται οτιδήποτε περαιτέρω. Οι σχεδιασμοί της ExxonMobil προχωρούν κανονικά».

Check Also

Παράνομη κατοχή και χρήση ναρκωτικών – Σύλληψη 34χρονου

Share Twitter Παράνομη κατοχή και χρήση ναρκωτικών – Σύλληψη 34χρονου Στη σύλληψη 34χρονου, προχώρησαν χθες …

Νέα υπόθεση παιδικής πορνογραφίας – Συνελήφθη 38χρονος

Share Twitter Νέα υπόθεση παιδικής πορνογραφίας – Συνελήφθη 38χρονος Νέα υπόθεση κατοχής και διανομής παιδικού …