Κινέζος πρόεδρος προς Τραμπ: «Ειρηνική διευθέτηση του προβλήματος με τη Βόρεια Κορέα»

Το ζήτημα με το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας πρέπει να επιλυθεί ειρηνικά, τόνισε ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Οι δύο ηγέτες επικοινώνησαν έπειτα από την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ουάσινγκτον και Πιονγιάνγκ. Στις τελευταίες δηλώσεις του, την Παρασκευή, ο Αμερικανός πρόεδρος αρχικά προειδοποίησε τη Βόρεια Κορέα ότι οι αμερικανικές στρατιωτικές επιλογές είναι «κλειδωμένες και οπλισμένες» και στη συνέχεια απείλησε τον Κιμ Γιονγκ Ουν ότι θα το μετανιώσει γρήγορα, αν επιτεθεί σε αμερικανικό έδαφος ή σε συμμάχους των ΗΠΑ.

«Η αρμόδια πλευρά πρέπει αυτή τη στιγμή να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να αποφύγει λέξεις και πράξεις που παροξύνουν τις εντάσεις στην κορεατική χερσόνησο», ανέφερε ο Σι Τζινπίνγκ, σύμφωνα με την κινεζική κρατική τηλεόραση.

Η τελική επίλυση του πυρηνικού ζητήματος πρέπει να γίνει πολιτικά μέσω συνομιλιών και η Κίνα είναι πρόθυμη να διατηρήσει την επικοινωνία με τις ΗΠΑ, στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού ώστε να ασκήσουν πίεση για να υπάρξει η κατάλληλη έκβαση, πρόσθεσε ο Σι.

Ο Τραμπ από την πλευρά του, σύμφωνα πάντα με την κινεζική κρατική τηλεόραση, είπε στον Κινέζο ομόλογό του πως κατανοεί πλήρως τον ρόλο που διαδραματίζει η Κίνα στο βορειοκορεατικό πυρηνικό ζήτημα.

Η ανακοίνωση του Λ. Οίκου

Στην ανακοίνωσή του για τη συνομιλία, ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι οι δύο ηγέτες επανέλαβαν την αμοιβαία δέσμευσή τους να αποπυρηνικοποιήσουν την κορεατική χερσόνησο.

Οι Τραμπ και Σι συμφώνησαν επίσης πως η πρόσφατη υιοθέτηση μιας απόφασης για τη Βόρεια Κορέα από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ήταν ένα σημαντικό βήμα προς την επίτευξη της ειρήνης και της σταθερότητας στη χερσόνησο, προστίθεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

«Ο Πρόεδρος Τραμπ και ο Πρόεδρος Σι συμφώνησαν πως η Βόρεια Κορέα πρέπει να σταματήσει την προκλητική και κλιμακούμενη συμπεριφορά της», αναφέρεται επίσης. Ο Λευκό Οίκος τονίζει πως «η σχέση ανάμεσα στους δύο προέδρους είναι εξαιρετικά στενή και ευελπιστούμε ότι θα οδηγήσει σε μια ειρηνική διευθέτηση του προβλήματος με τη Βόρεια Κορέα».

Check Also

Συνάντηση Πούτιν – Αμπε για τη Βόρεια Κορέα

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν κάλεσε σήμερα όλες τις πλευρές που εμπλέκονται στην υπόθεση …

Σοκ! Απατημένη σύζυγος σέρνει την ερωμένη από τα μαλλιά – Άσε την οικογένεια μου ήσυχη

Έξαλλη η απατημένη σύζυγος άρπαξε την ερωμένη από τα μαλλιά και άρχισε να την σέρνει …