Η μαύρη πτήση 522 της Helios Airways – Το ταξίδι που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ

14 Αυγούστου 2005 – Μια μέρα πριν από την Κοίμηση της Θεοτόκου. Μια μαύρη μέρα ξημερώνει για Ελλάδα και Κύπρο. 12:30 το μεσημέρι βουίζουν τα ΜΜΕ για μια τεράστια τραγωδία. Παντού η ίδια είδηση. Όλοι μεταδίδουν το ίδιο πράγμα. Σταματάει η κανονική ροή των προγραμμάτων παντού. Όλοι μένουν άφωνοι…. Πως; Γιατί; Και κανείς να μην μπορεί να δώσει ακριβής απαντήσεις.

«Αεροπορική τραγωδία σημειώθηκε πριν από λίγο στην περιοχή του Γραμματικού στην Αθήνα. Αδιευκρίνιστα είναι τα αίτια της πτώσης του αεροσκάφους το οποίο είχε προορισμό την Πράγα».

Κόσμος σε Ελλάδα και Κύπρο παγώνει. Δεν γνώριζε κανείς τα στοιχεία του αεροσκάφους, ποια πτήση ήταν, αν οι δικοί του άνθρωποι είναι μέσα. Σιγά σιγά οι πληροφορίες ανακοινώνονται. Όλα αποκαλύπτονται. « Η πτήση 522 (HCY522) της αεροπορική εταιρείας Helios Airways, Boeing 737-3IS με προορισμό την Πράγα και με ενδιάμεση στάση στην Αθήνα, συνετρίβη στις 12:04 το μεσημέρι στο Γραμματικό Αττικής με θύματα 115 επιβάτες και 6 μέλη του πληρώματος. Θρήνος, οργή, απελπισία. Ολόκληρες οικογένειες χάνονται, παιδιά μένουν ορφανά, γονείς χάνουν τα παιδιά τους, παιδιά χάνουν τους γονείς τους. Γίνεται παντού πρώτη είδηση. Και τώρα; Τώρα τι γίνεται; Ποιοι φταίνε; Ποιοι έχουν ευθύνες; Ποιοι ήξεραν και δεν μίλησαν; Ήταν αμέλεια ή ήταν μοίρα; Πολλά τα ερωτήματα και κανείς πρόθυμος να απαντήσει.

Όσα ακολούθησαν μετά ένα Γολγοθάς. Αναγνώριση των θυμάτων από τους συγγενείς πρώτου βαθμού, συγγενείς που με όσες δυνάμεις είχαν πήγαν να αντικρίσουν τα νεκρά σώματα των αγαπημένων τους προσώπων. Ακόμα και οι ψυχολόγοι που έπρεπε να τους βοηθήσουν, έκλαιγαν και αυτοί βουβά για ένα κακό που δεν το εύχεσαι ούτε στον χειρότερο σου εχθρό.

Αμέσως μετά το τελευταίο αντίο. Σε ένα βαρύ κλιμα βαθιάς θλίψης, για εκείνο το αντίο των συγγενών στα αγαπημένα τους άτομα.

Μετά; Τι γίνεται μετά; Δεκατέσσερις ολόκληρους μήνες μετά την συντριβή του αεροπλάνου, τον Οκτώβριο του 2006, δίνεται στην δημοσιότητα το πόρισμα της Ελληνικής Επιτροπής Διερεύνησης Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων υπό του Ακριβού Τσολάκη για τα ακριβή αίτια της πτώσης.

Το Πόρισμα; Ευθύνες χωρίς ονόματα. Όλα τα αίτια να γράφονται, να μεταδίδονται, αλλά οι υπεύθυνοι να μην κατονομάζονται.

17 Σεπτεμβρίου 2009. Πέντε στελέχη της εταιρείας παραπέμπονται σε δίκη με κατηγορίες ανθρωποκτονίας και πρόκλησης θανάτου λόγω αλόγιστης, απερίσκεπτης ή επικίνδυνης πράξης. Το Πρωτοδικείο Αθηνών έκρινε ένοχους τους, Γιώργο Κικκίδη, Ιάνκο Στοιμένοβ, Δημήτρη Πανταζή και Άλαν Ίργουιν, όλοι στελέχη της εταιρίας «Ήλιος», χωρίς ελαφρυντικά για τη συντριβή του αεροσκάφους. Παράλληλα το Πλημμελειοδικείο επέβαλε καταδίκη ενός χρόνου για κάθε απώλεια ζωής, συν τρία χρόνια ποινή βάσης, που αφορά την ενοχή τους με την ανθρωποκτονία εξ αμελείας. Η συνολική ποινή των στελεχών της εταιρίας είναι 124 χρόνια.

Στην συνέχεια, οι συνήγοροι υπεράσπισης των καταδικασθέντων ζητούν την εξαγορά της ποινής και αν η ποινή θα έχει ανασταλτικό χαρακτήρα μέχρι την εκδίκαση της έφεσης.

Φεβρουάριος 2013. Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων επέβαλε δεκαετείς ποινές φυλάκισης, εξαγοράσιμες έναντι 80.000 ευρώ εκάστη, σε τρεις από τους τέσσερις κατηγορουμένους.

Και τελικά τι μένει;

Μόνο ο πόνος. 121 ψυχές χάθηκαν τόσο άδοξα για την αμέλεια κάποιων. Τι να πεις στους συγγενείς που έμειναν πίσω; Τι να πεις σε όλους εκείνους που έχασαν τα πολυαγαπημένα τους άτομα. Κουράγιο… δεν μπορείς να πεις και κάτι άλλο. Μόνο κουράγιο…

Check Also

Αλληλεγγύη για τα οδικά θανατηφόρα: Χρειάζονται συγκροτημένα μέτρα

Εδώ γίνονται δαπάνες με του «ψύλλου πήδημα” και επιμένουμε να αντιμετωπίζουμε ένα πρόβλημα εκ των …

Συνεργατισμός: Λήγει στις 3μμ η προθεσμία για το σχέδιο εθελουσίας

Η προθεσμία για επιλογή του σχεδίου εθελουσίας εξόδου λήγει σήμερα στις 1500. Μέχρι στιγμής, ο …