Η διατροφή την Καθαρά Δευτέρα – Τι να προσέξουμε

Σύμφωνα με τα χριστιανικά έθιμα η Καθαρά Δευτέρα είναι η πρώτη ημέρα της νηστείας, όπου το άτομο δεν πρέπει να καταναλώσει οτιδήποτε σχετίζεται με κρέας, αυγό, ψάρι, γάλα, τυρί, βούτυρο κλπ μέχρι και την ημέρα του Πάσχα.

Το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας κρύβει αρκετές διατροφικές παγίδες. Πολλοί κάνουμε το λάθος να υποτιμάμε θερμιδικά τις μη ζωικές τροφές και έτσι να παρασυρόμαστε τρώγοντας μεγάλες ποσότητες.

Πρώτα από όλα τα θαλασσινά, που έχουν την τιμητική τους, βλάπτουν την χοληστερίνη, τα τριγλυκερίδια, το ουρικό οξύ, την υπέρταση και το σάκχαρο. Επιπροσθέτως, ο τρόπος μαγειρέματος τους επιβαρύνει όλες τις παραπάνω ασθένειες. Σε αυτά προστίθενται και τροφές όπως η παραδοσιακή λαγάνα, ο χαλβάς και η ταραμοσαλάτα σε υπερβολικές ποσότητες.

Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν ώστε να αποφύγουμε τις υπερβολές:

Μην καταναλώσετε γαρίδες και σουπιές αν έχετε προβλήματα όπως χοληστερίνη και τριγλυκερίδια.

Μαζί με τα παραπάνω σε μεγάλη ποσότητα, περιορίστε το ψωμί, το χαλβά, τις σάλτσες και την ταραμοσαλάτα αν έχετε και σάκχαρο. Σαφώς χρειάζεται και περιορισμός στην ποσότητα οσπρίων.

Το ουρικό οξύ επιβαρύνεται από όλα τα θαλασσινά οπότε καταφύγετε σε λαχανικά, χαλβά και λαγάνα. Στην περίπτωση των οσπρίων αποφύγετε το σπανάκι και τις φακές που είναι πλούσια σε ουρικό οξύ.

Στην περίπτωση της υπέρτασης, προσέχετε το αλάτι που υπάρχει παντού αλλά κυρίως σε κονσέρβες, ταραμοσαλάτα και σάλτσες.

Ο τρόπος μαγειρέματος να είναι βραστά ή ψητά αντί των συνηθισμένων τηγανητών.

Συνδυάστε κάποιο θαλασσινό ή όσπριο με τρόφιμο που καίει το λίπος όπως το μπρόκολο και οι πιπεριές. Το μαρούλι και το αγγούρι είναι διουρητικά και βοηθούν στην υπέρταση.

Προσέχετε γενικά τις ποσότητες έτσι ώστε μαζί και με τα παραπάνω να μην μετατραπεί η Καθαρά Δευτέρα σε μαύρη λόγω δυσπεψίας

Check Also

Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας

Share Twitter Το μήνυμα του εορτασμού για το 2019 είναι: « Κάνε Ααα! Κάνε κάτι …

Παγκόσμια ημέρα αποχής από το κρέας

Share Twitter Παγκόσμια ημέρα αποχής από το κρέας H 20η Μαρτίου, έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια …