Βουλή: Υπερψηφίστηκαν Προϋπολογισμός και σύνταξη χηρείας για άνδρες

Μετά από μακρά και έντονη συζήτηση η Ολομέλεια της Βουλής υπερψήφισε το Συμπληρωματικό Προϋπολογισμό του 2018 που προνοεί την παραχώρηση πρόσθετων πιστώσεων ύψους €25.165.000, εκ των οποίων τα 25 εκατομμύρια ευρώ θα προστεθούν στα 10 εκ. που ήδη εγκρίθηκαν για τη δημιουργία αποθεματικού στο Ταμείο Αλληλεγγύης. Υπέρ ψήφισαν 21, ενώ 17 Βουλευτές τήρησαν αποχή.

Τα 25 εκατομμύρια του Ταμείου Αλληλεγγύης σταυρώθηκαν μετά από εισήγηση του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη, αφού η Ολομέλεια της Βουλής απέρριψε αίτημα του Προέδρου των Οικολόγων Γιώργου Περδίκη να συζητηθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, με 17 ψήφους υπέρ και 31 εναντίον με την οποία επιχειρείτο αλλαγή του σκοπού του ταμείου.

Στη πλαίσιο της συζήτησης του Προϋπολογισμού ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος κατέθεσε τροπολογία για δέσμευση κονδυλίου από τον Προϋπολογισμό της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων, που μετά από μακρά, έντονη συζήτηση, με αντεγκλήσεις και διάλειμμα στη συνεδρία της Ολομέλειας, ο Πρόεδρος της Βουλής έκρινε πως είναι τροπολογία σε μην υπάρχον αντικείμενο ενώπιον της Ολομέλειας και δεν την αποδέχθηκε.

Κατά τη συζήτηση της τροπολογίας, υπήρξε ένταση στο Προεδρείο. Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε επανειλημμένα ότι δεν αποδέχεται την τροπολογία, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ έκανε λόγο για κοινοβουλευτική εκτροπή, ενώ ενώπιον της επιμονής σε διαφορετική ερμηνεία της διαδικασίας από το ΔΗΚΟ, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Αριστος Δαμιανού διατύπωσε τη θέση ότι αν υπάρξει επιμονή στη θέση του ΔΗΚΟ, θα συνιστά στάση κατά εξουσίας.

Συζήτηση διεξήχθη και επί των σκοπών του Ταμείου Αλληλεγγύης.

Επίσης, η Ολομέλεια ψήφισε ομόφωνα σε νόμο, το νομοσχέδιο για την παραχώρηση σύνταξης χηρείας χωρίς διακρίσεις και επί ίσοις όροις σε άνδρες και γυναίκες, αφού προηγουμένως υπερψήφισε τροπολογία που κατέθεσαν το ΑΚΕΛ με τους Οικολόγους, η οποία έχει σκοπό τη διασφάλισης της συνταγματικής αρχής της ίσης μεταχείρισης και ώστε οι άνδρες και οι γυναίκες να δικαιούνται σύνταξη χηρείας ανεξάρτητα με τη χρονολογία που απεβίωσε ο σύζυγος ή η σύζυγος.

Η τροπολογία υπερψηφίστηκε με 27 ψήφους υπέρ και 15 εναντίον.

Check Also

Μετά τη ληστεία με μαχαίρι, σήμερα είχαμε ληστεία με πιστόλι σε φούρνο

Share Twitter Φαίνεται ότι τις τελευταίες μέρες, οι ληστές έχουν αδυναμία στους φούρνους….. Σήμερα τα …

Ο καιρός στη Κύπρο τις επόμενες μέρες

Share Twitter Σύμφωνα με τη πρόγνωση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, ο καιρός στη Κύπρο σήμερα και …