ΑΚΕΛ: Ο Πρόεδρος θα πρέπει να είναι ξεκάθαρος στη συνάντησή του με τη κ. Λουτ

Σε δηλώσεις του, ο  Εκπροσώπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, για το Κυπριακό και την επίσκεψη Λουτ, τόνισε μεταξύ άλλων ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να είναι ξεκάθαρος στην επικείμενη συνάντησή του με την ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ.

“Η εξαγγελθείσα επίσκεψη της ειδικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Λουτ, είναι μια αναμενόμενη εξέλιξη. Εδώ και καιρό ο κ. Γκουτέρες με διάφορους τρόπους είχε στείλει το μήνυμα ότι μετά τις εκλογές στην Τουρκία θα βολιδοσκοπούσε τα εμπλεκόμενα μέρη για να διαπιστώσει αν υπάρχει η προοπτική ανάληψης νέας πρωτοβουλίας από μέρους του για το Κυπριακό.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ από την αρχή ήταν ξεκάθαρος τι απαιτεί από τα εμπλεκόμενα μέρη για να αναλάβει νέα πρωτοβουλία:

1. Τα μέρη θα πρέπει να αποδεχθούν συνέχιση των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά.

2. Τα μέρη θα πρέπει να αποδεχθούν την αξιοποίηση του υλικού που έχει δημιουργηθεί μέσα από τις πολυετείς διαπραγματεύσεις. Το υλικό αποτελείται από τις συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν από το 2008 και εντεύθεν, το πλαίσιο συμπερασμάτων του ΓΓ του ΟΗΕ και το άτυπο έγγραφο για το μηχανισμό εφαρμογής της λύσης.

3. Τα μέρη θα πρέπει να συμφωνήσουν σε μια διαδικασία συζήτησης ίδια μ’ αυτή που εφαρμόστηκε στο Κραν Μοντανά. Δηλαδή, διασταυρούμενη συζήτηση των έξι βασικών θεμάτων που καθόρισε ο ΓΓ του ΟΗΕ, σε δύο τραπέζια διαπραγμάτευσης. Ένα για τις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού και ένα για τη διεθνή πτυχή του Κυπριακού.

Έχοντας υπόψιν τις θέσεις του ΓΓ του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να είναι ξεκάθαρος στη συνάντηση με την απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, λέγοντας ότι εναρμονίζεται πλήρως με τις θέσεις του κ. Γκουτέρες. Μια τέτοια ξεκάθαρη τοποθέτηση θα βοηθήσει στη δημιουργία των προϋποθέσεων για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, αν βεβαίως η τουρκική πλευρά εναρμονιστεί με τις θέσεις του ΓΓ. Αν όχι, τότε θα είναι η τουρκική πλευρά που θα φέρει την ευθύνη για τυχόν αποτυχία της νέας προσπάθειας.

Ευχή και προσδοκία του ΑΚΕΛ είναι η αποστολή της κ. Λουτ να αποτελέσει την απαρχή για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, οι οποίες θα καταλήξουν σε λύση. Λύση η οποία θα τερματίζει την κατοχή, θα απελευθερώνει τον τόπο και θα επανενώνει το λαό μας, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους σε ένα κοινό διζωνικό, δικοινοτικό ομόσπονδο κράτος.”

 

Check Also

Μετά τη ληστεία με μαχαίρι, σήμερα είχαμε ληστεία με πιστόλι σε φούρνο

Share Twitter Φαίνεται ότι τις τελευταίες μέρες, οι ληστές έχουν αδυναμία στους φούρνους….. Σήμερα τα …

Ο καιρός στη Κύπρο τις επόμενες μέρες

Share Twitter Σύμφωνα με τη πρόγνωση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, ο καιρός στη Κύπρο σήμερα και …